KOVÁCS GERGELY ZONGORAMŰVÉSZ VOLT A PAPAGENO VENDÉGE

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt idén szeptember 12–19. között rendezte meg a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia közösen, a Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve, Budapesten. A Papagenoban Kovács Gergellyel, a verseny harmadik helyezettjével beszélgettünk.

 

Magyarország zenei életének egyik legfontosabb színterén, a világ számos pontjáról érkező 72 jelentkező közül, 22-en mutatkoztak be élőben a nemzetközi zsűri és a közönség előtt. A szeptember 13-tól zajló első és második fordulót, valamint az elődöntőt követően négyen jutottak a fináléba, ahol Kevin Chen és Kovács Gergely a zsűri döntése alapján Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, míg Bertolazzi és Magradze Liszt A-dúr zongoraversenyét adták elő.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny fődíját a kanadai Kevin Chen nyerte második helyen az olasz Giovanni Bertolazzi végzett, míg a harmadik Kovács Gergely lett, aki a döntő után leadott szavazatok alapján a közönségdíjat is hazavihette, sőt a Papageno különdíját is kiérdemelte. Az EMMI által felajánlott különdíjat a zsűri a finálé negyedik résztvevőjének, a grúz Tamta Magradzének ítélte oda. A döntőbe jutottak a jelentős pénzdíjak mellett, több mint ötven koncertre kaptak lehetőséget hazai és külföldi zenekarok, koncerttermek meghívására.

Kovács Gergely tizenkét évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa lett, ezzel egy időben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor vették szárnyaik alá. 2010 óta folyamatosan részt vesz nemzetközi versenyeken, mint a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraverseny, a World Piano Teachers Association, a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny vagy a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny. Mester diplomakoncertjét 2019. április 2-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében, majd ugyanabban az évben 2019 szólóesttel mutatkozhatott be a New York-i Carnegie Hallban. 2019–2020 között a Zeneakadémia Zongora Szólista Mesterképzésének hallgatója volt Dráfi Kálmán növendékeként. 2020-ban átvehette a Cziffra Fesztivál Tehetség-Díját, Idén pedig három díjat a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.

Műsor: Papageno

Adás: szombat 10:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

 

Back To Top