KÓRUSÜNNEP, VIZES VILÁGBAJNOKSÁG ÉS TERMÉSZETVÉDELEM A KEDDI NYITÁNYBAN

 

A keddi Nyitányban interjút hallhatnak Hollerung Gáborral a IV. Budapesti Nemzetközi Kórusünnepről. Szó lesz a most zajló FINA vizes világbajnokságról is, Csisztu Zsuzsával arról beszélget Szerémi Nóra, hogyan kapcsolódik egymáshoz a kultúra és a világbajnokság. A Premium es Terra rovatban pedig bemutatjuk a Pilisi Parkerdő természetvédelmi tevékenységét. Tartsanak velünk reggel 7-től!

KEZDŐDIK A BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSÜNNEP

Gondolt már arra, milyen érzés lehet sok száz emberrel együtt énekelni? Részese lehet a háromnapos ünnepnek, melynek középpontjában az éneklés öröme áll, ahol a hazai és külföldi kórusok hangversenyein kívül közös éneklés és szentivánéji ünnep is szerepel a programban. 2022. július 1. és 3. között negyedik alkalommal valósul meg a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep. A fesztivál nyitókoncertjén, a Nemzetközi Kórusgálán az érdeklődők a kórusvilág legjava közreműködésével a kóruszene sokféle arcát, a kórusok színes kultúráját, változatos repertoárját ismerhetik meg. A Reggeli Expresszben a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatóját, Hollerung Gábort kérdezi a kórusünnep programjáról Szerémi Nóra.

KULTURÁLIS PROGRAMOK A VIZES VILÁGBAJNOKSÁGON

2022. június 17-én kezdődött és július 3-ig tart a 19. FINA vizes világbajnokság. Budapest három vidéki nagyvárossal, Szegeddel, Debrecennel és Sopronnal közösen ad otthont a VB-nek. Közel 2300 sportoló 5 sportágban mutathatja meg, mire képes. A döntőket Budapesten lehet végigszurkolni. A versenyhelyszíneken és a Margitszigeti szurkolói zónában a sportesemények mellett fesztiválhangulattal várják a sportkedvelőket. A kísérőprogramok között olyan előadásokkal és bemutatókkal találkozhat a közönség, amelyek hazánk kulturális értékeibe engednek bepillantást. Csisztu Zsuzsát, a vizes VB szóvivőjét a kísérőprogramokról, és arról is kérdezi Szerémi Nóra, mik az eddigi legnagyobb magyar eredmények, és kik azok, akikért még izgulhatunk a héten. Fellépett már a Varidance társulat, de a Fricska Táncegyüttes is, illetve a Magyar Állami Operaház Gyermekkara, amelyet újra hallhatnak még a Vizes VB – műugrás döntője előtt 2022. július 2. szombaton a Duna Arénában.

 

A TERMÉSZETVÉDELEM SZEREPE A PILISI PARKERDŐ ÉLETÉBEN

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területek 62%-a védett, ezekből 17% fokozottan védett. Olyan különleges tájakon kezelik az erdőket, mint a Budai, a Pilisi és a Gödöllői Tájvédelmi Körzet, a Pilis Bioszféra Rezervátum, vagy a Szénások Európa Diplomás Terület. Ebből adódóan is mindennapi munkájuk része a természetvédelem. Az erdőgazdálkodási munkálatokat a növényzet és a talaj épségének érdekében a terepviszonyokhoz alkalmazkodva, a lehető legkíméletesebb módszerekkel végzik, kerülik a károsítók, gyomnövények elleni vegyszerek alkalmazását. Elősegítik a ritka és elegyfafajok, valamint a holt faanyag jelenlétét erdeinkben. A Premium es Terra rovat vendége Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Szóvivője.

Back To Top