KÖRTÜKÖR ŐSBEMUTATÓ A RADNÓTIBAN

 

A KV Társulat Annie Baker Magyarországon eddig még nem játszott művét, a Körtükör című darabot mutatja be a Radnóti Színház Keres Emil Próbatermében. Az Intermezzo vendége Urbanovits Krisztina, a KV Társulat egyik alapítója, a darab szereplője.

Az előadás főszereplői öt, egy bárhol elhelyezhető kisváros lakosai, akik egy felnőtt drámapedagógia kurzusra járnak és akik a mindennapi életük problémáit és konfliktusait viszik be a csoportba. A darab a kurzus résztvevői által játszott drámajátékokból, és a foglalkozások közti szünetekből áll össze.

Mindez könnyedén leírhatónak, kürölhatárolhatónak, vagyis rendkívül egyszerűnek tűnik. Ugyanakkor mindenki, aki vesz részt a hathetes kurzuson, más és más céllal és elvárással teszi ezt. Aztán vagy beteljesül ez az elvárása vagy nem. Többnyire nem, vagy nem úgy. Részben mert kommunikálni sem tudják ezeket az elvárásokat, mint ahogy nagyrészt egyikünk sem tudja.

Iróniától mentesen, a kínosság határait állandóan átszakítva próbálnak szót érteni egymással a szereplők. Közelről látjuk, ahogy a bábeli zűrzavar utáni állapotokban próbálják egymást elviselni és együtt létezni a kurzusra beiratkozó emberek. A gyötrelmes, komikus és folyamatos próbálkozás közepette apró rezdülések, visszatartott mondatok és egyéb porszemek a gépezetben minduntalan azt jelzik, hogy odabent hevesen zajlik, fortyog az élet. De ami ebből a felszínre jut az csak esetlen, emberi törekvés arra, hogy ne maradjanak magukra mindazzal, ami mélyen bennük van, hogy megosszanak egymással valamit ebből az egészből. Megrázóan egyszerű és elviselhetetlenül könnyed. Komor és bárgyú.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.02.08.

Back To Top