KÖNYVBEMUTATÓ, RÁNKI DEZSŐ ZONGORAEST ÉS OPERA 185 HANGVERSENY, VALAMINT SZENTPÁLI ROLAND A NYITÁNYBAN

 

A pénteki Reggeli Expressz vendége Veres Attila író, akivel új könyvéről beszélgetünk. Szó lesz az MVM koncertek Ránki Dezső zongoraestjéről – a zongoraművésszel beszélget Szerémi Nóra. Az Opera Extrában ezúttal az Opera 185 koncertre invitáljuk hallgatóinkat, Kocsár Balázs főzeneigazgató mesél a különleges estről. A Nyitány vendége lesz Szentpáli Roland zeneszerző is, akit a most elnyert MMA ösztöndíjról kérdezünk.

 

A VALÓSÁG HELYREÁLLÍTÁSA – VERES ATTILA KÖNYVBEMUTATÓJA

Veres Attila Zsoldos Péter-díjas író, forgatókönyvíró. Első, Odakint sötétebb című regénye 2017-ben jelent meg, ami azóta a magyar horror egyik mérföldköve. A hamar közönség kedvenccé, sőt, kultíróvá vált szerző négy év hallgatás után jelentkezik vadonatúj történetekkel, amelyek korunk legsürgetőbb kérdéseire próbálnak választ adni a világ értelmezésével kapcsolatban. A lapokon elmosódik a határ a valóság és a fikció, a regény és a novelláskötet, a horror és a szépirodalom között. A valóság helyreállítása nem csak az ősz, hanem 2022 legfontosabb hazai SFF könyves megjelenése. Igazi crossover darab, a szépirodalmat kedvelők is rajonganak majd érte. A novelláskötet dedikálással összekötött bemutatója szeptember 26-án lesz a Lurdy moziban. A szerzővel Szerémi Nóra beszélget a Reggeli Expresszben.

A régóta várt A valóság helyreállítása kötet a könyvbemutatón lesz először elérhető, kereskedelmi forgalomba is csak napokkal később kerül, így túlzás nélkül kijelenthető, hogy aki ott lesz, ő veheti először kezébe a könyvet, amit ráadásul a jegyár teljes egészében tartalmaz, vagyis a Lurdy Moziba való belépés és beengedés után már forgathatod is, a beszélgetést követően pedig dedikáltathatod a szerzővel. Attilával ráadásul a WMN kiváló újságírója, Csepelyi Adrienn, író, műsorvezető beszélget, aki kifejezetten kedveli az irodalmi ínyencségeket és furcsaságokat.

RÁNKI DEZSŐ ZONGORAESTJÉVEL FOLYTATÓDIK AZ MVM KONCERTEK

Ránki Dezső zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat szeptember 27-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Művésze koncertje szünet nélkül, egy részben kerül megrendezésre, amelyen Schubert és Debussy művei csendülnek fel. Ránki Dezső 18 éves kora óta
koncertezik világszerte. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni
Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal és számos neves karmesterrel, pl. Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Szerémi Nóra a zongoraestről beszélget Ránki Dezsővel.

OPERA 185 KONCERT

Minden évben eseményszámba kell mennie annak, ha a legelső magyar szimfonikus együttes, az OPERA Zenekar az új szezonban először lép kőszínházi kulisszák között hangversenyező társaságként a közönség elé – a nyári szünet és a nyári speciális szabadtéri feladatok után, ezúttal szeptember 26-án. A közönség egyre inkább észlelheti majd, hogy három vonás épül ki az OPERA zenekari hangversenyein, amelyekkel tagadhatatlanul szeretnék kiemelni együttesüket és intézményüket a rengeteg színvonalas budapesti programlehetőség közül. Első: a hozzájuk betérő koncertlátogató vizuális – az OPERÁ-hoz méltó „összművészeti” – élménnyel találkozzon, hatásvilágítás, vetítés vagy más társművészet bekapcsolásával. Második: az OPERA Zenekar hangversenyein mindig szólaljon meg operanyitány, mert ezeket a pompás műveket ők értik és játsszák a legjobban, és operai énekszám vagy énekest igénylő egyéb mű is legyen a programon a szimfonikusok mellett. Harmadik: mindig jusson szólistaszerephez az OPERA Zenekar legkiválóbbjaiból valaki. Az OPERA 185 koncertről az est karmesterét, Kocsár Balázs főzeneigazgatót kérdezi Szerémi Nóra.

 

MMA ÖSZTÖNDÍJAT NYERT SZENTPÁLI ROLAND ZENESZERZŐ

Szentpáli Roland többszörös nemzetközi verseny győztes, többszörös klasszikus és jazz Artisjus díjas tubaművész, zeneszerző, hangszerelő. A 30 éves pályafutása során több mint 40 lemezen tevékenykedett előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt. Vendég professzorként tanított már a világ vezető egyetemein. Szentpáli Roland elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíját, amelynek keretében A Fehérlófia címmel olyan egész estés táncjátékot ír, ami a hun, avar, magyar mondavilágokból merítkezik és a Fanyűvő és Fehérlófia mesék, illetve mondák tartalmát ötvözi, amiben az eredetmondák motívumai is felbukkannak, úgy mint az Ősanya, Ősapa és a világfa. Ebben a témában sem táncetűd, sem pedig egész estés kortárs tánc nem született még, viszont Jankovics Marcell 1981-ben bemutatott azonos című rajzfilmje, valamint a közelmúltban bemutatott Toldi című rajzfilm meghatározó alkotások. A készülő balettről és az MMA ösztöndíjról kérdezi Szerémi Nóra Szentpáli Rolandot.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.23.

Back To Top