KONCERT A FONÓBAN, DIÓTÖRŐ ÉS KOLLÁR BETTI ÚJ KÖNYVE A NYITÁNYBAN

A Canarro ÉS A Bordó Sárkány ad közös koncertet a Fonó Budai Zeneházban december 10-én. Az esemény részleteiről Szakál Tamás a Canarro zenekar vezetője mesél.
A Klasszik Anekdotákban rovatban Békéssy Lilivel a Klasszikus Karácsonyi koncertünkhöz kapcsolódunk.A mindenki által ismert karácsonyi slágerdarab a Diótörőm amelyet elég jól ismeri is a zenéjét a Klasszik Rádió közönsége.
Kollár Betti legújabb könyvét, a Kosársulit ismerhetik meg a Könyvjelző rovatban. Betti két év alatt három regényt ír, amik eddig 20 ezer példányban fogytak gyakorlatilag mindenféle médiatámogatás nélkül, és mostanra a hazai huszonévesek körének egyik legnépszerűbb romantikus szerzője lett.

 

BORDÓ SÁRKÁNY & CANARRO KONCERT A FONÓBAN

A két zenekar a Fonó Budai Zeneházban ad koncertet december 10-én 20:00 órától. Az esemény részleteiről Szakál Tamás a Canarro zenekar vezetője mesél.
A Canarro a nyugat-európai manouche swing egyik legkiemelkedőbb hazai képviselője. Mi Sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos sikeres nemzetközi turné. A zenéjük törzse tehát a Django Reinhardt nevével összenőtt stílus, a manouche swing, Bordó Sárkány, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.

CSAJKOVSZKIJ: DIÓTÖRŐ

A Klasszik Anekdotákban rovatban Békéssy Lilivel a Klasszikus Karácsonyi koncertünkhöz kapcsolódunk.A mindenki által ismert karácsonyi slágerdarab a Diótörőm amelyet elég jól ismeri is a zenéjét a Klasszik Rádió közönsége. A zene Pjotr Ilijics Csajkovszkij alkotása. És talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez Csajkovszkij legismertebb kompozíciója. Az eredeti történet pedig E.T.A. Hoffmanné, aki egy rendkívül sokoldalú művész volt, még zenét is szerzett, de leginkább az írói tehetségéről ismerjük. Hoffmann 1816-ban jelenttette meg A diótörő és az egérkirály című történetet, ami egy jóval véresebb és sötétebb történet volt, mint amilyennek a balettből ismerjük. Hoffmann-nak számos szerző adaptálta később az alkotását, köztük a híres francia író, Alexandre Dumas is.

KOLLÁR BETTI ÚJ KÖNYVE

A Könyvjelző rovat vendége Kollár Betti, ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló romantikus regények, A vonzás törvénye könyvsorozat és az Álmomban megleltelek című könyvek szerzője. A vonzás törvénye című könyve 2020-ban elnyerte a Dugonics András Irodalmi Díjat. Idén novemberben jelent meg legújabb könyve a Kosársuli. Kollár Betti 2015-ben kezdte el írni a Kosársulit, ami mára az egyik legolvasottabb történetének számít. 10 év versenyszerű kosarazás után megsérült, és elveszítette a legnagyobb szenvedélyét. Akkoriban azt hitte, sosem talál másikat, de aztán elkezdett írni. Először kíváncsiságból és öngyógyítás céljából, aztán egyre jobban megtalálta önmagát ebben a tevékenységben. A könyvről, a szerzővel Kollár Bettivel, Dugonics András Irodalmi Díjas íróval beszélgettünk a Könyvjelzőben.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.12.05.

Back To Top