KOMOLYZENEI SZÜLETÉSNAPTÓL A KÖRNYEZETBARÁT ESKÜVŐIG A KEDDI NYITÁNYBAN

 

A keddi Nyitányban beszélgetést hallhatnak Seidl Dénes trombitaművésszel az egy éves  ZeneMűvek komolyzenei projektről – most ünnepi estre készülnek. A Klasszik Portré vendége ezúttal Rohmann Ditta csellóművész. A Premium es Terra rovat témája pedig a Green Wedding, azaz a zöld esküvő. A környezetbarát kezdeményezésről Szerémi Nóra Madarász Zsuzsi esküvőszervezővel beszélget. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

ELSŐ SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPLI A ZENEMŰVEK

Komolyzenéről kicsit másképp. Érthetően, fogyaszthatóan. Néha komolyan, időnként kicsit komolytalanul. Mert  mindenkinek érdemes megtapasztalnia ezt az élményt – erről szól a ZeneMűvek projekt, amely épp egy éve indult útjára. Az ünnepi alkalomból borkóstolóval egybekötött komolyzenei estre várják az érdeklődőket. A Nyitányban a különleges estről Seidl Dénes trombitaművész, zenepedagógussal beszélget Szerémi Nóra.

Mi történik akkor, ha a borászok és a zenészek összedugják a fejüket? A ZeneMűvek szülinapon egy nagyon érdekes kísérletnek lehetnek részesei az érdeklődők. A ZeneMűvek szeretné megmutatni a borok zenei karaktereit, a Dúzsi Borászat együttműködésével. Az esten beszélgetést hallhatnak a zenéről Fazekas Gergely zenetörténésszel, és koncertet ad Farkas Izsák hegedűművész. Az esemény nyitott és ingyenes, az ISON Klubban lesz április 29-én.

ROHMANN DITTA CSELLÓMŰVÉSZ A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

Rohmann Ditta olyan sokoldalú zenész, akit egyaránt láthatunk nagy koncerttermek szólistájaként csakúgy, mint világzenei formációban improvizálni, táncosokkal közös produkció főszereplőjeként, kamarazenészként és újabban színészként is. Eddig elért sikerei közül kiemelkednek a Lipcsei Bachversenyen szerzett díjak, a Junior príma díj, lemez- és rádiófelvételek.

Fontos számára, hogy az általa megszerzett tudást kamatoztassa, fejlessze és továbbadja. Tanárai közül legfontosabbak Perényi Miklós, Suren Bargatuni, Ivan Monighetti, Boris Pergamenschikow és Rados Ferenc voltak. Ditta korábban a Debreceni Egyetemen tanított, jelenleg privát úton oktat illetve kurzusokat, továbbképzéseket tart országszerte. A HUNGAROTON lemez kiadóval fennálló együttműködés gyümölcseként a sikeres Bach-szvit felvételek után a Gramofon magazin 2017 legjobb klasszikus zenei lemezei közé válogatta a Rohmann Imrével közösen közreadott kiadványt. Legutóbb férjével, Fassang Lászlóval közösen készített Bach-lemezt, melyet a nemzetközi kritika ismét kivalónak ítélt.

 

GREEN WEDDING

A Premium es Terra rovat témája a zöld esküvő, azaz green wedding. Szerémi Nóra Madarász Zsuzsi esküvőszervezővel beszélget, a zöld vonal egyik hazai meghonosítójával. Megtudhatják, mitől lesz zöld egy esküvő, miért olyan népszerű az irányzat, és mivel ad többet a násznépnek egy hagyományos lakodalomnál.

Egyre divatosabb az a szokás, hogy a menyasszony vagy olyan ruhát terveztet magának, amit később is fel tud venni más alkalmakra, vagy nagyon szép attitűd, hogy a családban, anyukák, vagy nagymamák régi, megmaradt öltözékét alakíttatják át a kornak és stílusunknak megfelelően.

A helyszín is lehet környezettudatos, ha olyan hotelbe, vagy rendezvény helyszínre tervezik az esküvőt, ahol figyelnek a környezettudatosságra. Például zöld hotelnek tartják magukat, vagy pedig ahol a közelben van templom is, hogy a ceremónia után ne üljenek a vendégek megint autóba, és ne konvojjal kelljen végigmenni a városon.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.26.

Back To Top