KÖLTÉSZETNAPI EST GERGELY ÁGNES VERSEIBŐL

 

Két szimpla a Kedvesben címmel költészetnapi beszélgetést hallhatunk Gergely Ágnes Kossuth-díjas költővel a Mazsike szervezésében április 11-én. Az est házigazdája Winkler Nóra, az életműből Takáts Andrea színművész olvas fel részleteket. Gergely Ágnes költő, prózaíró, esszéista, műfordító, vers- és prózaírói munkája az 1960-as években indult az 1963-ban megjelent Ajtófélfámon jel vagy, illetve a Glogovácz és a holdkórosok című kötetekkel. Írói életművének meghatározó része a lírai költészet. 2006-ig tizennégy verseskönyve jelent meg, köztük hat gyűjteményes válogatás; összegyűjtött versei 2006-ban jelentek meg az Útérintő című kötetében.

 

Két, piros pontokkal tűzdelt halászhajó
ül a vízen,
az öbölkaréjban, jobbra, tüzek égnek
a sziklák alatt,
öreg japán figyeli, ahogy zümmögnek
az európaiak,
bólint nekik, és elindul a hullám,
orgona zúg,
valaki csapkod odalent,
hova lett az anyanyelv, az isteni korlát? – írja az Esti kórusban.

Gergely Ágnes regényei – az elsőt leszámítva – összetartoznak, egy önéletrajzi ihletésű, de fikciós elemekkel átszőtt tetralógia darabjainak tekinthetők. A négy regényt és a költői életművet egészítik ki az író memoárjai: egy riportnapló, egy esszénapló és egy tárcanapló. Tevékenységének fontos területe a műfordítás. Első műfordításkötetei 1958–59-ben jelentek meg (James Joyce és Dylan Thomas művei). Többnyire verseket fordít, de emellett drámát, regényt, novellát is. Elsősorban a brit, amerikai és afrikai irodalom közvetítője. Regényei svédül és németül, válogatott versei angolul, franciául és svédül jelentek meg.

Gergely Ágnest 1998-ban tagjainak sorába választotta az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiája, 2000-ben pedig a Digitális Irodalmi Akadémia. A 88. születésnapjára szervezett költészetnapi beszélgetés kapcsán Takáts Andrea színművészt – mint a női írók és költők avatott közvetítőjét – arról is kérdeztük a Papagenoban, hogyan látja Gergely Ágnes életútját; milyen metaforák, szimbólumok kísérik, és tekinthető-e munkássága az emberi lét, a szépség, a szerelem különleges látásmódú, aprólékos elemzésének?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.09.

Back To Top