KÖLTÉSZET-NAPI KONCERTTŐL A PARSIFAL BEMUTATÓIG A PÉNTEKI NYITÁNYBAN

 

A pénteki Nyitányban beszélgetést hallhatnak a Honvéd Férfikar költészet-napi ősbemutató koncertjéről, Szerémi Nóra műsorvezető Szántó Andrea operaénekesnővel beszélget a Parsifal bemutatójáról, és a műsor vendége lesz Soós Nóra, az egyik legsikeresebb magyar kortárs festő, akinek hamarosan kiállítása nyílik a Virág Judit Galériában.

 

Költészet-napi ősbemutatóra készül a Honvéd Férfikar

Egyenes labirintus címmel hallgatható meg a Honvéd Férfikar koncertje április 11-én a Pesti Vigadóban. A Reggeli Expressz vendége Riederauer Richárd, Honvéd Férfikar karigazgatója, aki az est darabválasztásairól beszél, hiszen a koncert első felében A magyar költészet napjára emlékeznek Pilinszky és Petőfi versekkel. A második részben a nagyhét kerül előtérbe, Nagy László Adrián: Lukács Passió című művének ősbemutatójával.

Az orgonaművész szerző nemcsak a Férfikar korrepetitora, hanem kiváló zeneszerző is, aki több nagy sikerű darabot és feldolgozást komponált már a kórus számára. Most egy teljesen új alkotással állt elő, amely Jézus szenvedéstörténetét dolgozza fel Lukács könyve alapján – a darabnak azonban más különlegessége is van.

Nagypénteken mutatja be Wagner zenedrámáját az Opera

Parsifal-bemutatóra készül nagypénteken az Opera. Április 15-én mutatják be az Operaházban Wagner utolsó zenedrámáját, a Parsifalt, amelynek női főszereplőjét, Kundryt, Szántó Andrea operaénekesnő alakítja – ebből az apropóból az Opera Extrában vendégeskedik. A Parsifalban Wagner a világ csábításaitól és a bűnös vágyaktól való félelmet írja meg egy megváltás történetbe ágyazva.

A mű valójában ünnepi színpadi játék, nem is opera. Sokan – talán saját félelmükből adódóan – épp azzal kritizálták a zene és egyben a szövegkönyv szerzőjét, ami a darab erényének és különleges összetettségének is mondható, vagyis hogy az egyházi témát személyes hangvétellel jeleníti meg, melyben a szerelem vallásos és profán felfogása keveredik. Az új előadás látványvilágát a Porgy és Bess, valamint A tündérkirálynő után ismét Sebastian Hannak tervezte, a rendezést Almási-Tóth András művészeti igazgató jegyzi.

Pénteki múzsánk: Balsai Móni színművésznő
A Múzsa vendége az egyik legkülönlegesebb és sokat díjazott film, a Liza, a rókatündér főszereplője, Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színművésznő. Szinkronizál, filmben játszik, színházban hamarosan a Centrál Színházban futó Shirley Valentine című darabban lesz látható, amelynek bemutatója április 28-án lesz. Willy Russel remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabját új fordításban láthatja a közönség. Az előadást, a Centrál Színházban nagy sikerrel játszott Büszkeség és balítélet rendezője, Móni férje, Ujj Mészáros Károly állította színpadra.

Új tárlat nyílik a Virág Judit Galériában

A Reggeli tárlat vendége Soós Nóra, az egyik legsikeresebb magyar kortárs festő, markáns stílusának köszönhetően festményei ezerből is felismerhetők. A Junior Prima és Strabag Festészeti Díjas művész kiállítása pénteken nyílik meg a Virág Judit Galériában és május hatodikáig látható.

Soós Nóra a mai középgeneráció egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb festője. Transzparens képi világa az évtizedek folyamán olyan erejű önálló festői nyelvvé formálódott, amely összetéveszthetetlenül szofisztikált, és egyedi festészeti hangot képvisel a kortárs képzőművészet világában. A Virág Judit Galériában bemutatott kiállítása, amelynek címe Fennkölt Idő – a legfrissebb, az elmúlt két év alkotói periódusaiból nyújt izgalmas válogatást a nézők számára.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.08.

Back To Top