KODÁLY ZOLTÁN – HÁRY JÁNOS CÍMŰ SZVITJE A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

Kodály Zoltán neve világszerte ismert. Zenepedagógiai koncepcióját napjainkig világszerte tanulják – Dél-Amerikából, Afrikából, de még Ázsiából is érkeznek hallgatók a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetbe. Kodály rendkívül sokoldalú munkásságáról ismert: ismert mint zenepedagógus, mintnépdalgyűjtő, tudós, vagy zeneszerző. A nagyközönség leginkább kórusműveivel, oratorikusműveivel (pl. a Psalmus Hungaricus-szal), és természetesen a Klasszik Anekdoták hétfői témaadójával, a Háry János daljátékkal és szvittel találkozik leggyakrabban.

Kodályról valóban elmondható, hogy valódi iskolateremtő egyéniség volt. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy munkájának hatása még a mai napig meghatározó. Kodály személyisége egyszerűen mintha „megbűvölte” volna a tanítványi körét. Tanításai, életmódja, jelleme és kisugárzása, a zenéhez és az élethez való hozzáállása és tartásamintakövetésre inspirálta tanítványait. 

Érdekes, hogy maga a szvit premierje például 1927. március 24-én került sor Barcelonában, a Gran Teatro del Liceóban, Fleischer Antal vezényletével, viszont sokáig egy későbbi bemutatót tartottak világpremiernek – talán azért is, mert azt Willem Mengelberg vezényelte a New Yorki Filharmonikusok élén, december 15-én, és mert reklámként Kodály kiadójának az első előadás nem hangzott elég menőn. Úgyhogy ennek köszönhetően egészen 1972-ig ez a Mengelberg-féle premier számított az elsőnek.

KI HÁRY JÁNOS?

Egyszerű ember, „kiszolgált katona” ahogy Kodály mondja, aki ott ül a kocsmában és csak mesél. Keveredik benne a grotesztség, a fantázia, a realitás és naivitás. De ez igazából mindegy is. A lényeg, és ezt Kovács János úgy fogalmazzameg hogy Háry nem Münchhausen-báró, nagyokat mond, de szerethető figura és igazából maga a mese, az álomvilág a lényeg.

TÉTELEK

Hogyha arról beszélünk, hogy miért ezt a hat tételt választotta Kodály a szvitjéhez, akkor azt kell mondani, hogy a humor és a patetikusság kettősége jelenik meg végig. És maga a zene is igazi mesélő illusztráció.

Például az I. tétel: Kezdődik a mese. Falubeli kocsma, Háry mesél. Körbeülik a kocsmában lévők. Látszik, hogy nagyokat mond, és van aki, például erre rá is tüsszent – ezzel a tüsszentéssel indul például, ezzel a furcsa-komikus jelenettel indul maga a mese is.

Ebben a mesében pedig gyakorlatilag minden lehetségessé válhat. A Bécsi harangjáték, a második tétel például a magyar népzene szemüvegén keresztül láttatja a birodalmi várost. Rövid témaszakaszok, nagyon peckes ritmusokkal, magyaros fanfárdallamokkal.

Ezt követi egy dal – a Tiszán innen, Dunán túl. Ez egészen egzotikus jelleget kölcsönöz a szvitnek – ez az egyetlen népdalfeldolgozás, ami bekerült a zenekari szvitbe a daljátékból. Ezt az egzotikusságot erősíti fel a cimbalom, amit tipikusan magyar hangszerként tartanak számon. Ez a cimbalom azonban a kkülföldi előadások során okozott nehézséget: nem tudtak ilyen hangszert szerezni, ezért Kodály engedélyezte, hogy csembaló/zongora helyettesítse a hangszert. Amit még itt fontos megjegyezni, hogy a nemzetiségek dallamai, illetve a Háryban felhasznált népdalok mind a galíciai régióból származnak, tehát abból a régióból, ahol Háry elméletben szolgált. Ezzel is autentikus maga a kompozíció népzenei anyaga.

A kicsit lírai hangvételt követően ismét a karikatúra, a túlzások jelennek meg a műben: ez pedig Napóleon legyőzésének és elfogásának meséje, amely természetesen Háry Jánosnak köszönhető, hiszen ő szinte egy kardcsapással legyőzte a napóleoni seregeket.

Ezt követi az Intermezzo palotás-zenéje, a legnépszerűbb verbunkos stílusú feldolgozás, ami gyakorlatilag egy retrospektív zeneszerzői hozzáállás: visszanyúlt itt Kodály ugyanis a 19. századhoz – felidézi az akkori magyar ünnepi zenét, azt a mámoros hangulatot, ami ezt a kort a visszaemlékezések és zenei anyagok alapján jellemezhette. Ezt fogjuk meghallgatni a beszélgetés végén.

A zárótétel pedig a császári udvar bevonulása, ami szintén a túlzás elvére épül. Rövid dallamok, hatalmas zenekari aparátussal. Ebben is hallatszik az ötfokúság például.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.21.

Back To Top