KODÁLY ZOLTÁN EMLÉKMÚZEUM ÉS ARCHÍVUM – MESÉLŐ BUDAPEST

 

Csütörtök reggel 9 óra után a Mesélő Budapest jelentkezik Tittel Kingával. Ezen a sétán Kodály Zoltán (1882–1967), zenei életünk egyik legmeghatározóbb alakja, a modern zeneoktatás alapjainak megteremtője nyomába eredünk Budapesten.

 

 

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum (1062 Budapest, Kodály körönd 1., bejárat az Andrássy út 89. felől)

A ház földszinti négyszobás saroklakásában Kodály Zoltán zeneszerző 1924-től[1] haláláig (1967) lakott. A ház falán, a Körönd felől, Vígh Tamás bronz domborműve erre emlékeztet. Lakását később múzeumnak rendezték be. A szobák egy részét Kodály korabeli állapotban őrizték meg, pl. a 19. századi hangulatot árasztó szalont, ahol Kodály Zoltán a legkedvesebb vendégeket és a próbára érkező muzsikusokat fogadta.

Kodály fogadószobájában próbált Basilides Mária, Set Svanholm, Ferencsik János és Török Erzsi, de megfordult itt Yehudi Menuhin, Aram Hacsaturján, Szigeti József, Pablo Casals, Leopold Stokowski. A legbelső szoba volt a dolgozószoba, faragott íróasztallal és hatalmas könyvtárral, néhány népi hangszer és hangfelvevő gép a népdalkutató Kodály emlékét idézi. A másik két szobában a gazdag hagyaték és egy kamarakiállítás látható Pillantás az alkotóműhelybe címmel.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.23.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top