KOCSIS EMLÉKEST A MÜPÁBAN

 

Kocsis Emlékest – In memoriam Kocsis címmel november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar Nőikara és Borisz Berezovszkij zongoraművész közös hangversenyét hallhatjuk a MÜPA-ban. Legendás karmestere halálának évfordulójáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar olyan hangversennyel emlékezik meg, melynek minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és Kocsis Zoltán tevékenységeire.

 

Kocsis Zoltán rajongott Liszt- és Bartók munkásságáért, ugyanakkor zongoraművészként nagyon közel állt hozzá Debussy zenéje, mely a harmadik, Szirének tételben megszólaló női kar jóvoltából arra is alkalmat ad majd, hogy a koncerten ne csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Nemzeti Énekkar is tiszteleghessen Kocsis Zoltán emléke előtt.

Rachmaninov Kocsis pályájának egyik fontos alapattributuma volt, szívesen játszotta zongoraversenyeit. Ezek közül az 1909-ben komponált 3.-at gyakran emlegetik úgy, mint a zongorairodalom egyik legnagyobb hangszeres igényű darabját. Az orosz mester III. zongoraversenyét egyébként ezen az estén Borisz Berezovszkij tolmácsolja, aki többször is játszott együtt Kocsis Zoltánnal.

Liszt Ünnepi indulója az 1849-es Goethe-centenáriumra született, s ez a mű nyitja az estet, a műsort záró Bartók-Scherzo pedig, a fiatalkori Négy zongoradarab utolsó tételéből változott át Kocsis hangszerelői munkájával zenekari kompozícióvá.

Az est karmestere Kovács János, akit arról is kérdeztünk a Papagenoban, mit képvisel számára és a Nemzeti Filharmonikusok számára Kocsis Zoltán szellemisége, érzelmi töltése.

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top