KLÍMAVÁLTOZÁS A PESTI MAGYAR SZÍNHÁZBAN

 

A Pesti Magyar Színház február 24-én és 25-én mutatja be a Rojik Tamás Szárazság című ifjúsági regénye alapján készülő komplex színházi nevelési előadást. A teátrum elsők között kíván színházi eszközök segítségével a klímaváltozás problémájával foglalkozni. Fontosnak tartják, hogy a színházi nevelés eszközeivel hívják fel a figyelmet a globális problémákra, jelenségekre. A darab rendezője és írója Szivák-Tóth Viktor – a Premium es terra rovatunk vendége, akivel az előadásról, a munkafolyamatról és a témaválasztásról beszélgetünk.

A darabban Barsi Márton, Horváth Anna, Keresztény Tamás, Lőrincz Nikol és Varga Fekete Kinga játszik.

A darab Budapesten játszódik, valamikor a 2050-es években. A világ a bekövetkezett klímaváltozás okozta kihívásokkal küzd. Az életet egyrészt a technológiai fejlettség magas szintje, másrészt a természeti kincsek veszélyeztetettsége jellemzi. A modern kor vívmányai nem mindenki számára elérhetőek, csupán a jómódú kerületek lakóinak biztosítják a kényelmes életet.

A történet főhősei Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, hogy hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól, és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.22.

Back To Top