KIRÁLYNŐK, MACARONOK ÉS EGY JUBILEUMI TÁRLAT A SZERDAI NYITÁNYBAN

Barakonyi Zsombor - Távol és mégis közel

 

A szerdai Nyitányban beszélgetést hallhatnak Barakonyi Zsombor festőművésszel, akinek 50. születésnapja alkalmából nyílt tárlata május közepéig látható a Pintér Galériában. A Hangjelek rovatban Békéssy Lili az angol királynők zenéhez fűződő viszonyáról mesél. Ízlés szerint, gasztronómiai rovatunkban pedig a Chez Dodo macaron manufaktúra tulajdonosát, Szalai Dórit kérdezi Szerémi Nóra a macaron titkairól. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

TÁVOL ÉS MÉGIS KÖZEL – BARAKONYI ZSOMBOR FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

50. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás a Pintér Galériában Barakonyi Zsombor alkotásaiból. A “Távol és mégis közel” című, május közepéig látható tárlat keretében a művész legújabb munkáit vonultatja fel. A Reggeli Expresszben vele beszélget Szerémi Nóra.

Barakonyi Zsombor alkotásai a művésztől már megszokott realisztikus, ám mégis misztikus, sejtelmekkel teli városkép ábrázolások. A megfestett témák mindig a városi forgatagban elkapott pillanatfelvételek, de mégis időtlenséget sugároznak. A valóságos részletekből a művész nem rekonstruálja a helyszínt, hanem egyedi technikájával újravizionálja, felülbírálja az eredeti látványt, ezzel a valóságérzékelés más dimenziójába emelve a nézőt. Festményein kiemelt szerepet kap a fény. A fény, mint az örömök forrása, és a fény, ami az öröm felé, az örömök kertjébe repít.


ANGOL KIRÁLYNŐK ÉS A KLASSZIKUS ZENÉHEZ FŰZŐDŐ VISZONYUK

A Hangjelek rovatban királyi szokásokról lesz szó. Pontosabban az angol királynők zenéhez fűződő kapcsolatáról. Szerémi Nóra a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével Békéssy Lilivel arról is beszélget, hogy I. Erzsébet és Viktória királynő életében milyen szerepet játszott a klasszikus zene. Szó lesz a jelenlegi uralkodóról, II. Erzsébetről is, aki immár 70 éve van trónon, ami által ő lett Nagy-Britannia leghosszabb ideje regnáló uralkodója. A brit Classic FM pedig ebből az alkalomból készített egy listát, hogy II. Erzsébet hogyan járult hozzá a klasszikus zene előmeneteléhez.

MACARON – A KÜLÖNLEGES FRANCIA DESSZERT

A macaron titka egy nagyon izgalmas téma. Nap mint nap találkoz.hatunk macaron sztorikkal, egyik érdekesebb, mint a másik. Az terjedt el a köztudatban, hogy a macaron sütés nagyon nehéz dolog, jobb, ha neki sem áll az ember. Pedig leginkább attól függ a siker, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek a macaron sütés terén. Ennél a sütinél vannak bizonyos dolgok amit be kell tartani, mert ha nem így teszünk, akkor időt, pénzt, és energiát pazarolunk feleslegesen. Van egyáltalán macaron titok? Tényleg olyan nehéz a macaron készítés? Erről kérdezi az Ízlés szerint rovatban Szerémi Nóra a Chez Dodo macaron manufaktúra tulajdonosát, Szalai Dórit.

A Chez Dodo története igazi tündérmese, Dodo, azaz Szalai Dóri, miután pár éve teljesen levette a lábáról ez a kacifántos édesség, elhatározta, hogy ő szeretné készíteni Budapest legizgalmasabb macaronjait. Az alapokat elsajátította egy helyi kurzuson, de az apró és finom trükkökért egészen Párizsig zarándokolt. Hamar kiderült, hogy nem hiába, Dodo macaronjait hamarosan szétkapkodták a kollégák és a barátok, és míg nappal egy reklámügynökségnél az ügyfelek boldogságán dolgozott, éjszakánként rendületlenül gyártotta a macaronokat. Régi jó barátja, Váry Peti segített a továbblépésben, és rengeteg izgalmas tervezés és kemény munka után végül 2014-ben, karácsony előtt pár nappal megnyitott a Chez Dodo a Sas utcában, a Bazilika szomszédságában.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.27.

Back To Top