KILAKOLTATÁS – FAZEKAS MÁTÉ BENCE FILMJE A MOZIKBAN

 

Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmje a Kilakoltatás egy félresikló kilakoltatás szürreális történetét meséli el egy napba sűrítve. A március 17-én mozikba kerülő film vígjáték és filmdráma is egyben. A Vetítő rovat mai vendége a rendező, Fazekas Máté Bence.

Izgalmasnak ígérkezik Fazekas Máté filmje, a Kilakoltatás, amit valós események ihlettek ugyan, de az előzetes alapján könnyeden dolgozza fel ezt az egyébként borzalmas témát. Persze a könnyedség ne jelentsen negatívumot, hiszen szórakoztató eszközökkel sokkal nagyobb figyelmet kaphat ez a jelenség, mintha vadrealistán nyomasztana.

Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek (Nagy Mari) viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és minden eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. A helyszínen pár aktivista is felbukkan, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz azért, hogy a kitűzött célt végrehajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók.

Orosz Ákosnak ez az első filmfőszerepe, korábban olyan filmek mellékszerepein láthattuk, mint az Örök tél vagy a Made in Hungária, mellette Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István, Péter Kata, Pál András, Egger Géza, Török-Illyés Orsolya, Péterfy Bori, Váradi Gergely és Trill Zsolt láthatók. A film írója és rendezője Fazekas Máté, aki az ELTE filmtudomány mesterszakon végzett, majd az azt követő években elsősorban forgatókönyvíróként szerzett magának nevet. Rendezései közül legismertebb a 2019-ben bemutatott Apám szíve címe rövidfilm. A stáb fontos pilléreit alkotja még Tóth Evelin Judit operatőr, Torma Mária látványtervező, Nagy Adrienna jelmeztervező és Rudas Marianna vágó.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.10.

Back To Top