KIEMELKEDŐ ZENEI TEHETSÉGEKET TÁMOGAT A KOCSIS ZOLTÁN-DÍJ

 

A Kocsis–Hauser Alapítvány, amelyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására, 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat alapít a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére, amelynek keretében az Alapítvány a klasszikus zene területén kiemelkedő tehetségű magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja.

 

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj egy klasszikus hangszeren játszó fiatalnak adható ki. Az április 10-ig beküldhető pályázatokat hatfős kuratórium bírálja el. A Kocsis Zoltán-díj zongora kategória két fordulóból áll. Az első fordulóban a beküldött videók alapján dönti el a zsűri, hogy kiket juttatnak tovább a második, élő fordulóba, amire a kuratórium kötelező anyagot ír ki. A második forduló meghallgatására május 23–24-én kerül sor a Zeneakadémián. A három kategória ünnepélyes díjátadóját és gálakoncertjét június 12-én tartják a Zeneakadémia Solti termében.

Hauser Adrienne zongoraművészt hétévesen vették fel a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Tagozatának zongora szakára, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. Európa szinte összes országában, valamint Egyiptom, Dubai, Dél-Korea és India nagyobb városaiban is koncertezett, neves fesztiválok meghívott vendége. Az 1998-ban létrejött Tiszadobi Zongorafesztivál megalapítója és művészeti vezetője is, mely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford-díjat is. Hauser Adrienne-nel a most alapított díjak kapcsán beszélgettünk.

PAPAGNENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.26.

Back To Top