KEZDŐDIK A 15. ROMÁN FILMHÉT

 

A Reggeli Express vendége hétfőn Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház program igazgatója, akivel a 15. Román Filmhétről beszélgetünk, amelyre december 7-12 között kerül sor.

Hét új alkotással érkezik december 7-től a Román Filmhét, amely ezúttal a védjegyévé vált újhullámos munkák mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is bemutat.

A nyitófilm, Radu Muntean Întregalde című alkotása néhány szereplős kamaradráma, amely hihetetlen feszültségteremtő erővel, de a humort és a lírát sem nélkülözve meséli el egy eldugott erdélyi falucska határában elakadt terepjáró és utasai történetét.

Pimasz szatíra a közösségi médiáról Andrei Huțuleac #dogpoopgirlje, amelyben egy kiskutya és újdonsült gazdája körül alakul ki botrány: a metróban valaki videóra veszi, amint a kutyus könnyít magán, és a felvétel vírusként kezd terjedni a világhálón.

Hasonlóan hétköznapi helyzetből indul ki Emanuel Pârvu Marokkó című filmje, amely az azonos nevű játék alapján modellezi egy család kaotikussá váló történetét.

A magyar koprodukcióban, Demián József által rendezett Éjjeli őrjárat groteszk darab egy színházi társulat tagjairól, akik a főpróba után jelmezben lépnek ki a bukaresti éjszakába.

Mexikói és belga koprodukcióban készült a Cannes-ban is díjazott La Civil, amelyben Teodora Mihai egy mexikói anya elszánt harcát meséli el a drogkartellel szemben.

Szerepel a kínálatban egy természetfilm is, a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger találkozásának káprázatos vidékén készült Románia vadvilága.

A zárófilm egy kosztümös darab, az újhullámos Cristi Puiu Berlinben is díjazott Malmkrog című alkotása. A Monarchia idején, egy erdélyi főúri kastélyban játszódik, szintén több magyar vonatkozással.

Műsor: Nyitány
Kezdés: Hétfő 7:00
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top