KÉTSZÁZON TÚL – A PANNON FILHARMONIKUSOK JUBILEUMI KONCERTJE A MÜPÁBAN

 

Pénteken fennállásának 210. évfordulóját ünnepli a Pannon Filharmonikusok zenekar, amelynek alkalmából közös megemlékezésre hívja a közönséget. A jubileumi koncertről Horváth Zsolttal, a Pannon Filharmonikusok igazgatójával beszélget Bálint Edina az Impresszió rovatban.

 

A Pannon Filharmonikusok Pécs városának szimfonikus zenekara.

A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország egyik meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig.

Az ünnepi hangversenyen megszólaló első mű, a C-dúr négykezes szonáta szerzője Lickl György, azaz Georg Lickl, akinek ezt a közelmúltban megtalált művét öltözteti zenekari köntösbe erre az alkalomra a zenekar állandó karmestere, Vass András.

A folytatásban Brahms veretes d-moll zongoraversenye hangzik el, az argentin-svájci Nelson Goerner segítségével, zárásként pedig Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve egyszerre tárja elénk a képzőművészet élményét, az orosz mondavilágot és a romantikus programzenét.

Az esten a Pannon Filharmonikusokat Varga Gilbert vezető karmester dirigálja.

Műsor: Intermezzo
Kezdés: Kedd 16:00
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top