KELETI ÉVA IKONIKUS ÉS ÚJ KÉPEI

 

A Reggeli tárlat vendége pénteken 9 óra után Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Prima Primissima díjas, Terézvárosért díjjal kitüntetett kiváló művész, fotográfus.

A fotóművész hat évtizednyi életművel a háta mögött, harminc évnyi kihagyás után pár éve kezdett újra aktívan fotózni, születésnapi kiállításában ezek a felvételek is helyet kaptak az Eötvös10-ben. Keleti Éva képei olyan pillanatokat örökítenek meg, amelyek nélküle rejtve maradnának a nagyközönség számára.

Keleti Éva termékeny munkásságának hála a művészvilág emblematikus figuráinak megismételhetetlen pillanatait nemcsak hazánkban, hanem a világ számos pontján megcsodálhatták az érdeklődők. Most a VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Házban nyílik nagyszabású kiállítás ikonikus és újabb képeiből „Keleti Éva 90!” címmel. A különleges születésnapi tárlaton a hazai színházi, zenei, és irodalmi életet, valamint a táncos szakma színe-javát bemutató képein kívül korszakalkotó szociofotói is helyet kaptak.

Az Eötvös10-ben most olyan legendák köszönnek vissza ránk, mint Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Törőcsik Mari, Bilicsi Tivadar, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, és még sokan mások. De a ma színészóriásainak fotói sem hiányozhatnak az exkluzív tárlatról: Pogány Judit, Hernádi Judit, Kulka János csak pár a számos név közül, akiket a fotográfus újra, vagy most először felkeresett és megörökített.

Keleti Éva 1931-ben született; azóta a VI. kerületi Oktogon lakója. Érettségi után az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karának kémia-fizika szakán kezdte meg tanulmányait, ám a Magyar Távirati Iroda fotós jogelődjénél, a Magyar Fotónál eltöltött nyári gyakorlat hatására nagyot fordult az élete – eldöntötte: fotográfus lesz. 1976-ig dolgozott az MTI-nél különböző pozíciókban. 1976-ban a Tükör folytatásaként, de új koncepcióval induló hetilaphoz, az Új Tükörhöz hívták képszerkesztőnek. Csaknem másfél évtizedig dolgozott a korszak meghatározó képes lapjánál, lehetőséget adva a szakma szinte minden korosztályát és művészi irányzatát képviselő fotográfusoknak a megjelenésre.

Számos önálló kiállítása volt Magyarország majd minden nagyobb városában és külföldön egyaránt. Indiai útjának képanyagából a Nemzeti Galériában és a Néprajzi Múzeumban volt nagysikerű kiállítása. 2016-ban a Magyar Nemzeti Múzeum mutatta be eddig még nem publikált portréit a magyar kulturális élet képviselőiről. Keleti Éva három éven át tagja volt a World Press Photo zsűrijének. Nevéhez fűződik a Word Press Photo magyarországi első, 1976-os, majd sorozatos bemutatója.

A kiállítás 2021 november 12. és december 31. között díjtalanul megtekinthető minden nap 10.00 és 18.00 óra között az I. emeleti galériában (a teremben rendezett programok kivételével).

Műsor: Nyitány

Adás: péntek 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top