KÁRPÁTI PIROSKA ELŐADÁS, ZSÁMBÉKI OPERA FEST ÉS AZ ORSZÁG TORTÁJA A NYITÁNYBAN

A szerdai Nyitányban egy rendhagyó előadásról beszélgetünk Pozsgai Zsolt rendezővel – a Kárpáti Piroska című darabot a Kozma utcai börtönben láthatják az érdeklődők. Hamarosan kezdődik az első zsámbéki Opera Fest – Szabó Réka operaénekes szülővárosában szervezte meg a komolyzenei fesztivált. Végül pedig egy igazán édes téma: augusztus 19-én megkóstolhatjuk az idei ország tortáját! Hogy milyen ízekre számíthatunk, kiderül a beszélgetésből!

KÁRPÁTI PIROSKA ELŐADÁS

Augusztus 26-án rendhagyó ősbemutatót láthatnak az érdeklődők a hűvösvölgyi Tárogató Színházban Kárpáti Piroska címmel, amely Pozsgai Zsolt új drámája. 1920 júliusában magyar, román, ukrán újságok egyszerre hozták le a hírt: Aradon felakasztottak egy fiatal tanárnőt, Kárpáti Piroskát a helyi újságban megjelent verséért. A vers címe: ÜZENET ERDÉLYBŐL, és a Trianoni döntés fájdalmában született. Majd hivatalos körök igyekeztek minden nyomot megsemmisíteni. Ma már egyesek azt is kétségbe vonják, egyáltalán létezett-e a magyar történelem ezen misztikus mártírja, de legenda lett belőle. Az előadás az Aradi Kamaraszínház produkciója. Bár a produkcióra jegy nem váltható, előzetes regisztrációval lehet megtekinteni. A darabról a rendezővel, Pozsgai Zsolttal beszélget Szerémi Nóra.

KEZDŐDIK AZ ELSŐ OPERA FEST ZSÁMBÉKON

Zsámbék idén is sok újdonsággal készül a nagyközönség számára. Egy nappal a magyar állam születése előtt, augusztus 19-én megnyitja kapuit a zsámbéki Opera Fest. A Zsámbékon felnőtt szoprán operaénekesnő, Szabó Réka művészeket hív meg Magyarországról és külföldről, hogy az opera szépségét és az operett hagyományait megismertesse a helyi illetve az ide látogató közönséggel. A felújított Zichy-kastély kertjében híres operarészletek, áriák, valamint jól ismert operett dallamok csendülnek fel fiatalos könnyedséggel. A Hangjelek rovat vendége Szabó Réka és Philipp Mayer operaénekesek, az Opera Fest szervezői.

A HÉTVÉGÉN MEGKÓSTOLHATJUK MAGYARORSZÁG TORTÁJÁT

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Az ország tortáját először augusztus 19-én kóstolhatja meg a közönség.

Idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „HUNCUT SZILVA HERCEG” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.  Ízlés szerint gasztronómiai rovatunkban pedig kiderül, milyen ízvilágra számíthat, aki megkóstolja a győztes tortákat. Minderről Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével beszélgetünk.

 

 

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával

Adás: 2022.08.16.

Back To Top