KARINTHY FRIGYES ÉS BÖHM ARANKA TÖRTÉNETE A MOZIBAN

 

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítést rendeznek március 4-én, majd március 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Frici & Aranka című film ötlete Juhász Anna irodalmártól származik, aki a egyben a film kreatív producere is. A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vele beszélget a film keletkezésének körülményeiről, az alkotói folyamatról, és arról a szenvedélyes kapcsolatról, amely vászonra kívánkozott.

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka a 20. század eleji budapesti művészvilág botránypárosa és kiapadhatatlan pletykaforrása volt, viharos kettősükről már életükben számtalan legenda keringett. Az ő különleges kapcsolatukat dolgozta fel a február 15-én bemutatott Frici & Aranka című film, ami egészen 1917-től kezdődően, egy-egy fontosabb eseményt kiemelve nemcsak a házaspár érzelmi felfordulásokkal teli életét, hanem a századelő irodalmi nagyságainak hétköznapjait is megidézi. Míg Karinthy frappáns és kissé bumfordi alakja ismeretlen ismerősként köszönt vissza a vászonról, addig Aranka nyugtalan démonként továbbra is egy rejtély maradt. Lényének varázsa megfejthetetlen, de éppen ezért tarthat számot még ma is az érdeklődésre.

Film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol “ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten.” A film középpontjában Karinthy Frigyes (1887-1938) és Böhm Aranka (1893-1944) közel két évtizedes kapcsolata áll, a film irodalmi szövegek megidézésével teszi élővé a száz évvel ezelőtt történteket.

Főbb szerepekben: Bölkény Balázs, Szakács Hajnalka, Hajdu Tibor, Páder Petra, Balázs Andrea, Erdélyi Timea, Eke Angéla, Sütő András, Tenki Dalma

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.01.

Back To Top