KARÁDY A FÉM ART CAFÉBAN

 

Április 24-én a FÉM Art Caféban Karády címmel, a Karády Katalin életéről szóló kétszereplős darabot láthatjuk, Lukács Melindával és Dévényi Ildikóval, aki az előadás rendezője is. A színdarabban 8 Karády-dal csendül fel Tóth Gábor zongoraművész kíséretében, köztük olyanok, mint a Ne kérdezd, ki voltam és a Hamvadó cigarettavég. A Papageno adásában Dévényi Ildikóval beszélgettünk az előadásról.

„Mennyi fölöslegesen cipelt batyut kellett ehhez letennie. Nem akarta észrevenni, hogy az évtizedeken át hordott terhekbe belerokkan, hogy meggörbült a háta, s a szárnyai helyén véres csonkok meredeznek. Szeretetlenség, meghurcolás, pellengérre állítás, árulás. Kőbányától New Yorkig vezetett az útja. És ez az út embert próbálón hosszú volt. Maga mögött akart hagyni mindent. Nem csak azt, ami fájt. A jót is. Színpadot, filmet, kottákat, mikrofont. Ami volt, elmúlt. Már másról szól az élete. De még mindig álmodott arról, hogy a mikrofon elé lép, a közönség elnémul, és énekelni kezd. Csak mikor ébren volt, valahogy azt akarta, hogy hagyják őt békén. Nem hozható vissza semmi abból, ami volt. Minden megváltozott. És jó volt ez így, jól megvolt ott… a tengert, a tengerillatot, a morajlást imádta. És a csendet. Megnyugvást hozott számára” – olvasható Pivarnyik Anikó Karády című zenés pódium-előadásának ajánlójában.

Karády Katalin első mozifilmjével, a Halálos tavasszal a harmincas-negyvenes évek ünnepelt dívája lett itthon. A „végzet asszonyát” kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta a közönség; öltözködését, kalapjait, hajviseletét, viselkedését fiatal nők ezrei igyekeztek utánozni. Alakját, különös varázsát sokan megidézték az elmúlt évtizedekben. A Karády című előadás rendezője Dévényi Ildikó színművész.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.23.

Back To Top