KARÁCSONYI FILMEK, AMELYEK ÜNNEPI HANGULATBA HOZNAK

 

A csütörtöki Vetítő rovat vendége Dudás Viktor filmszakértő, akivel az ünnepre hangolódva a legklasszabb karácsonyi filmekről beszélgetünk.

Dőljön hátra a kényelmes fotelben vagy a kanapén, és válasszon néhány klasszikus vagy éppen modern karácsonyi filmet, majd egy bögre forralt bor, meleg tea vagy kakaó és egy meleg takaró társaságában engedje, hogy magával ragadja a karácsonyi hangulat. A filmeket egyébként két karácsonyi süti elkészítése között vagy akár a máskos és diós bejglik sütése közben is meg lehet nézni. Miközben nagyon finom bejgli illat lengi be az egész lakást.

Igazából szerelem

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

A Grincs

A rajzfilmet és a filmes változatot is meleg szívvel ajánljuk, hiszen mindkettő meglehetősen jól dolgozza fel Dr. Seuss 1957-es klasszikus karácsonyi sztoriját. Az animációs változat is van annyira szellemes és elbűvölő, hogy a felnőtteket sem fogja untatni, a kicsik pedig egyenesen oda lesznek érte. A történet főszereplője a cinikus, folyamatosan zsörtölődő zöld szőrmók, Grincs, aki magányosan éldegél barlangjában a Kobak-hegyen. Gyűlöli a karácsonyt, szemben az önfeledten éneklő és boldog Kikkel, akik rajonganak ezért a csodás ünnepért. Éppen ezért elhatározza, hogy ellopja tőlük az ünnepet. Miközben Grincs Télapónak álcázva magát az éjszaka folyamán egy hatalmas zsákba gyűjti a város lakóinak karácsonyfáit és ajándékait, véletlenül összefut egy naiv kislánnyal, aki ráébreszti, hogy milyen csúnya dolgot is tesz. A történet fő üzenete, hogy a karácsonyt nem lehet csak úgy ellopni, hiszen a lényege nem a sok ajándék vagy a dísz, hanem a közös ünneplés és a szeretet.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.23.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top