KARÁCSONYI DARABOK A ZENETÖRTÉNETBEN

 

A Hangjelek rovat vendége Zsoldos Dávid, a Papageno igazgatója. A témánk a Karácsonyi darabok, Karácsonyi hangversenyek.

 

Régebben a karácsonyhoz rendkívül színes rítusok kapcsolódtak, amelyek egyes motívumai egészen a kereszténység előtti világba vezetnek vissza.

Aki kicsit is vallásos, egy évben egyszer, általában karácsonykor elnéz egy templomba, legalább arra az öt percre, míg szemrevételezi a jászolt. Aki viszont egyáltalán nem, annak is lehet örömteli bekukkantani egy-egy szentélybe legalább építészeti szempontból. Karácsonykor ráadásul több helyen is tartanak ingyenes koncerteket Budapesten, amelyek igazán adventi hangulatba hozhatnak.

Csajkovszkij Diótörője mára elengedhetetlen műsora lett az adventi, karácsonyi koncerteknek.

Christopher Rouse amerikai szerző műve, a Karolju a nemzetek karácsonyi énekkincse előtt tiszteleg. A szerző az ünnepi időszak hangulatát idézi meg művében, melyben karácsonyi dalokat fűz egybe.

Bach Lipcsében töltött első karácsonyi időszakában került sor addigi legnagyobb szabású műve, a Magnificat első előadására. A latin szövegű Magnificat Szűz Mária történetét meséli el, ahogy azt a Lukács evangéliuma elénk tárja, s a mű karácsonyi kötődését erősítette, hogy ebben a Magnificatban helyet kapott négy karácsonyi dicsőítő ének.

Műsor: Nyitány
Kezdés: Szerda 7:00
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top