KAMARAKONCERT, KODÁLY MUNKÁSSÁGA ÉS SÉTAKÖNYVEK A NYITÁNYBAN

 

A hétfői Reggeli Expresszben Bábel Klára hárfaművész és Kovács László Zalán tubaművész közös koncertjéről lesz szó. A Klasszik Anekdotákban Kodály Zoltán munkásságával foglalkozunk – ezúttal Kodály tanítványairól mesél Békéssy Lili. A Könyvjelzőben pedig Maczó Balázs várostörténésszel beszélget Szerémi Nóra a Sétakönyvekről.

 

BÁBEL KLÁRA HÁRFAMŰVÉSZ ÉS KOVÁCS ZALÁN LÁSZLÓ TUBAMŰVÉSZ KÖZÖS KONCERTJE

Bábel Klára és Kovács Zalán László 2013-ban kezdtek el együtt kamarázni. A hangszerek meglehetősen különböző karakterének egymáshoz közelebb hozása igen nagy kihívást jelentett számukra, de pár hónap alatt sikerült kialakítaniuk egy széles koncert repertoárt a kora barokk művektől kezdve a kortárs zenéig. A hárfa dús hangzására törekedve és a tuba magas hangtartományú, minél vékonyabb hangszínen történő megszólaltatásával tudják a két hangszer hangját egymáshoz közel hozni. Ezúttal, az Ars Sacra Fesztivál 2022 keretén belül szeptember 23-án a Hegyvidéki Kulturális Szalonban adnak közös koncertet, amelyről a Reggeli Expresszben Bábel Klárával beszélgetünk.

KODÁLY ZOLTÁN A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

A Klasszik Anekdotákban szeptemberben Kodály Zoltán életét, munkásságát vesszük górcső alá. Ezúttal Kodály Zoltánra, mint pedagógusra emlékezünk. A műsorban Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője mesél Kodály tanítványairól, akik között megemlítjük Járdányi Pál zeneszerzőt, Szabolcsi Bence zenetörténészt és Vargyas Lajos népzenekutatót is, akik a ma élő legidősebb generáció tagjai, és nagyon sokat tettek Kodály munkásságának fennmaradásában.

 

SÉTÁRA FEL! MACZÓ BALÁZS VÁROSTÖRTÉNÉSSZEL

Az Athenaeum Kiadó 2022-ben izgalmas sorozatot indított útjára Sétakönyvek címmel. A sorozat első két kötetében Maczó Balázs várostörténész és városi sétákat szervező „hivatásos sétáló” vezetésével bejárjuk Budapest legizgalmasabb, legegyedibb részeit, hogy felfedezzük fővárosunk halhatatlan építészeti emlékeit és legérdekesebb történeteit. Az első kötet a 13. kerület egy részével, Újlipótváros múlt század elejei modern építészetével és egy rövid kitekintés erejéig a városrész társadalomtörténetével is foglalkozik. A Sétakönyvek sorozat második része – amelynek címe Terézvárosi barangolás – Szecessziós házak a Nagykörúton túl -, nemcsak építészeti leírást ad Budapest legszebb századfordulós épületeiről, de azt is megtudhatjuk, hogy kiknek köszönhetjük mindezt. Az építészek bemutatása mellett az építtető családok izgalmas történetei is napvilágra kerülnek. A Könyvjelző vendége a Sétakönyvek szerzője, Maczó Balázs.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.19.

Back To Top