JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT INDUL A 20 ÉVES SPINOZA SZÍNHÁZBAN

 

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Spinoza Színház Robert Capa életéből készült drámával indítja jubileumi programsorozatát március 26-án. A Capa, a világhírű fotós című előadás célja, hogy közelebb hozzá hozzánk a fotó történetét, a modern fotográfia kialakulását, a haditudósítás rejtelmeit, de leginkább Capa különös életútját.

 

A történet 1929 és 1954 között játszódik, öt színhelyen: Budapesten, Berlinben, Párizsban, New Yorkban és Amszterdamban. Látjuk Capát a spanyol polgárháborúban, a kínai-japán háborúban, Észak-Afrikában, a normandiai partraszálláson, végül a számára végzetes indokínai háborúban. Élete során olyan emberekkel kerül így vagy úgy kapcsolatba, mint Trockij, Frida Kahlo, Orwell, Hemingway, Roosevelt, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, John Steinbeck, Picasso, vagy éppen Ben Gurion.

A sok háború és különös találkozásainak története mellett belelátunk viharos szerelmi ügyeibe is – mert az egyik leghíresebb magyar nemcsak háborús hős, de a nők kedvence is volt. A színdarabban a Friedmann Endre néven született, legendás művész gyermekkori barátjának, a szintén fotós Besnyő Évának mesél. Kettejük beszélgetéseiből ismerjük meg a leghíresebb háborús fotós, a sármos pesti nőcsábász kalandjait, titkait, szerelmeit.

A Czeiczel Gábor rendezésében színre vitt drámában Besnyő Évát Grisnik Petra alakítja, Robert Capa szerepében pedig Ódor Kristóf látható, akitől azt is kérdeztük, mi az, ami a leginkább vonzó számára Capa személyiségében; mik azok az emberi drámák, amik átszínezték az életét és ami megjelenik a darabban is, illetve rá művészként mi hat leginkább a történetből?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.19.

Back To Top