JOHANNES BRAHMS A MESÉLŐ BUDAPEST ROVATÁBAN

 

Kedden 9 óra után a Nyitányban a Mesélő Budapest jelentkezik Tittel Kingával. Ezen a sétán Johannes Brahms német zeneszerző a romantika zenéjének egyik legnagyobb alkotója nyomába eredünk Budapesten.

 

Brahms megható szeretettel és egy tudós igényességével gyarapított magyar kottaállománya – az operazenén és az egyházi népénekanyagon kívül – szinte mindent összegyűjtött, amit a XIX. század magyar zenei közgondolkodása megőrzésre érdemesnek tartott. Brahms kitűnő és egyéni technikájú zongorista volt, Budapesten is többször fellépett.

Tizenhét évesen lett Reményi Ede hegedűművész zongorakísérője, aki azért kényszerült emigrációba, mert a szabadságharc alatt Görgey segédtisztje volt. Reményi révén ismerte meg behatóan a magyar és a cigányzenét, így születtek meg Magyar táncai, a 21 zongoradarab közül nyolcnak született ma is népszerű zenekari átirata. Brahms 1853-ban megismerkedett egy másik magyar hegedűművésszel, Joachim Józseffel, ő ajánlotta be Liszt Ferenchez. A találkozó azonban csúfos kudarcba fulladt, mert a turnéktól holtfáradt Brahms éppen akkor aludt el, amikor Liszt egy új művét játszotta el neki.

Műsor: Nyitány

Adás: kedd

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top