JAZZRAJONGÓK – NÁRAY ERIKÁVAL

 

A Jazzrajongók című beszélgetős sorozatban Náray Erika színművész-énekes vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta, író-szerkesztő, a paloznaki Meseterápia Központ szakmai vezetője lesz április 28-án a Müpában. Évtizedek óta foglalkozik a mesék gyógyító erejével, a mítoszok és mesék terápiás lehetőségeivel.

 

Minthogy a nép ajkán született és továbbadott mesék is organikusan fejlődtek, nem csoda, hogy lelkesedik a jazz műfajáért, amelyet sokan amerikai népzenének neveznek, és amely szintén állandó átalakuláson megy át, újabb formákat ölt az azt megszólaltató, improvizáló muzsikusok jóvoltából. Részben az állandó átalakulás minősége ihlette a Boldizsár Ildikó által kidolgozott, bölcsességalapú terápiás eljárást, a Metamorphoses Meseterápiás Módszert is. 2010 szeptemberében jelent meg Meseterápia című könyve, amely bevezet a mesék hagyományába, rávilágít a közösségi meseélmény szertartásos, történelmi gyökereire, a népmese szerepére az egykori társas szabályrendszerek átadásában, és ebben mutatja be részletesen a hosszas kutatómunka eredményeként született MMM-et.

További kéttucatnyi könyve jelent meg: saját mesekönyvek, mesegyűjtemények és egyéb szakkönyvek. Legutóbb az Amália álmai – Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról című könyve látott napvilágot 2021 novemberében, a Magvető Kiadónál. Írói teljesítményéért 2006-ban József Attila-díjat kapott. Azt tartja, hogy a mesék a hagyomány által megszentelt tudás hordozói, s nemcsak vigaszt és bátorítást adnak, hanem arra is képesek, hogy bizonyos lelki és fizikai fájdalmakat enyhítsenek.

Ezen az esten talán azt is megtudhatjuk tőle, lehet-e a jazz is terápiás eszköz? Náray Erikától azt is kérdeztük, hogyan kapcsolódik ő maga a mesék birodalmához?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.16.

Back To Top