IZGALMAS NYITÓPROGRAMOK A MAGYAR ZENE HÁZÁBAN

 

Tavaly év végén elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, mely 2022 január utolsó hétvégéjén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt. A világhírű japán építész, Sou Fujimoto által tervezett, többszörösen díjnyertes épület üvegfalú koncerttermét – az intézmény koncepciójához híven – a legkülönbözőbb zenei stílusok képviselői fogják birtokba venni, különleges produkciókkal és együttműködésekkel.

A Magyar Zene Háza debütáló, fél évet átölelő kínálatán keresztül a látogatók egy valódi zenei utazásban vehetnek részt, a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a pop- és az elektronikus zenéig –, vagy akár a csángó népdaloktól a dekonstruált klubzenéig. Hazai és nemzetközi téren egyaránt mindenki találhat programot kedvenc műfajában, vagy felfedezhet magának újakat a változatos repertoárban. A Magyar Zene Háza programjaira már jegyek is vásárolhatóak az intézmény honlapján.

A Magyar Zene Háza egyik legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát úgy, hogy a területet ismerők mellett a szélesebb, zenére nyitott közönségnek is szóló helyet hozzon létre. Egy olyan intézmény született, amely segíti a tehetségek bemutatkozását, és egyaránt támogatja a hazai és nemzetközi zenei együttműködéseket. A Magyar Zene Háza debütáló programkínálata ennek szellemiségében igen széles zenei spektrumot képvisel a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a popzenéig, az elektronikus zenéig – hazai és nemzetközi téren egyaránt. Az összeállítása során cél volt azegyes műfajokon belül is megmutatni a legkülönbözőbb színtereket, legismertebb előadok mellett azokat is, amelyeknek nem jut annyi a reflektorfényből.

A programok jelentős része a kreatív, egyéni megoldásokra fókuszál. Szorgalmazzák az együttműködéseket, a kapcsolódási pontok keresését, az újító megoldásokat – kurátori programokkal, vidéki városok bemutatásával, koncertekhez kapcsolódó szabadegyetemekkel, műhelymunkával, mesterkurzusokkal, egyedi, a Zene Házára szabott eseményekkel.

Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével beszélgettünk a nyitóhétvégéről és a hivatalos programok megkezdéséről.

Műsor: Papageno
Adás: 2022.01.15.
Műsorvezető: Háver-Varga Mariann

Back To Top