IZGALMAS LESZ A MAGYAR ZENE HÁZA ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSA

A Magyar Zene Háza épületének december közepi átadása nagyon közeledik, már a kiállítás berendezése is az utolsó szakaszba lépett. Az állandó kiállítás zenetörténeti utazásra hív egy igazán izgalmas, XXI. századi interaktív kaland keretében. A tárlat az európai zenetörténeten vezeti végig a látogatókat, úgy, hogy közben természetesen a magyar zenetörténet csúcspontjai kellő hangsúlyt kapnak. Az Intermezzoban Batta András, a Magyar Zene Háza vezetője mesél a részletekről.

 

Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben

A Batta András zenetörténész vezette szakmai csapat által kialakított történeti áttekintést hét nagy fordulópontra fűzték fel, úgy, mintha a kiállítótérbe való belépéstől az onnan való távozásig egy előadást néznének végig a látogatók.

Az épület felszín alatti részén található ezer négyzetméteres teret szinte szétfeszíti a tartalom. A sokat sejtető Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő tárlat leginkább egy filmhez hasonlítható, amelyben a látogató végigsétál egy történeten, tulajdonképpen annak egyik jelenkori szereplőjeként, miközben találkozik más szereplőkkel is – a múltból.

A kiállítótérbe megérkezve a látogatók felteszik a fejhallgatót, és attól kezdve elmerülhetnek a zenében: csaknem 300 rövid részletet hallgathatnak meg az elmúlt két évezredből, elképesztő hangminőségben. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a tárgyak és dokumentumok kiállítása, hanem az élményeké: berendezett terek, installációk, animált vetítések, elmélyedésre csábító képernyős sarkok várják az érdeklődőket, aki akár két-három órát is bóklászhatnak itt, és még kedvük lesz visszatérni egy másik alkalommal is.

Az audiovizuális élményekhez egy úgynevezett kreatív hangtér is társul, ahol nemcsak hagyományos hangszereket próbálhatnak ki, hanem például gesztusvezérelt robotzenekart vagy hanggolyópályát is, így azok is zenélhetnek, akiknek nincs hangszeres tapasztalata. Elképesztően interaktív és játékos tárlatra számíthatnak tehát az érdeklődők, amelynek gondosan megtervezett dramaturgiája, útvonala van.

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: Szerda 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top