IDÉN SEM MARADHAT EL A DIÓTÖRŐ A MAGYAR NEMZETI BALETT ELŐADÁSÁBAN

 

A Reggeli Express vendége csütörtökön Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, és a program, amelyre oly szívesen invitálunk mindenkit, nem más, mint a Diótörő – Mesebalett három felvonásban.

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új kiállítás. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében fontos állomás, hogy ilyen világszerte elismert művész készített a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

Érdekesség, hogy 1927. 12. 21-én mutatták be először Magyarországon Csajkovszkij “Diótörő” című balettjét.

A bemutató a Magyar Állami Operaházban volt, Brada Ede koreográfiájával. A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapja E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje. Ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban, az Orosz Nemzeti Balett előadásában.

A darab azóta is megtekinthető a Magyar Állami Operaházban, kizárólag a karácsonyi ünnepek idején játsszák. Oláh Gusztáv eredeti díszlettervein hagyománytiszteletből nem változtatnak.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.23.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top