IDÉN IS FOLYTATÓDIK AZ OPERABEAVATÓ SOROZATA

 

Az évek óta sikerrel futó Operabeavató című sorozat 2022-ben is várja a legkisebbeket és az idősebbeket is, a Hatszín Teátrumban. Mozart, három legismertebb olasz nyelvű operájának – Figaro házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte – köszönhette legnagyobb sikereit, az Operabeavató sorozat pedig ezt a három operát elemzi operaénekesek és színészek segítségével.

 

Az évad közreműködői többek között: Bucsi Annamária, Cseh Antal, Ferenczy Orsolya, Gábor Géza, Horváth István, Kolonits Klára, Kovács István, László Boldizsár, Nánási Helga és Tötös Roland. A nézőket Dinyés Dániel zeneszerző, zongoraművész vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozat 2022 júniusáig Mozart Szöktetés a szerájból című művének elemzésével folytatódik.

Mozart 1781 júliusában kapta meg a „Szöktetés a szerájból” című dalmű szövegkönyvét. II. József császár kifejezett kívánsága volt, hogy a regényes játékot a kor egyik legnagyobb zeneköltője zenésítse meg. A librettóban Mozart új lehetőségeket talált: a szokványos olasz szövegkönyvekkel szemben, amelyek csak lazán fűzték össze az egyes áriákat, duetteket, tercetteket, az új szövegkönyv igazi játékosságot képviselt és az olasz mesterekre jellemző egységek mellett, megjelennek ún. Singspieleket (daljátékok) is, amelyek egyre jobban elterjedtek a német színpadokon, és a népi játék hangvételét honosították meg a dalszínházban.

Az 1782 júliusában bemutatott Szöktetés a szerájból lesz tehát a középpontban január 17-től. Dinyés Dánielt arról is kérdeztük, mi tette naggyá és fontossá ezt a művet és mi az, ami számára, zeneszerzőként igazán izgalmas benne?

Műsor: Papageno
Adás: 2022.01.08.
Műsorvezető: Háver-Varga Mariann

Back To Top