Hymnus 177 a Várkert Bazárban

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Tóth László, a BFTZ elnöke, a beszélgetés középpontjában a vasárnap esti Hymnus 177, a Várkert Bazárban

Három ünnep, három összművészeti koncert. A Várkert Bazár a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával igazi csemegékkel készül idén nyáron. Az ódon történelmi falak között – miközben a felejthetetlen panorámában gyönyörködünk – a kiváló akusztika segítségével felemelő és szórakoztató nyáresték várnak az érdeklődőkre.

Az első esemény most vasárnap lesz: Hymnus 177 címmel rendeznek zenés estet a  Várkert Bazár Öntőház udvarán, ahol Nyáry Krisztián irodalomtörténész vezeti be a közönséget a Himnusz kalandos keletkezéstörténetébe. Kölcsey költeményén kívül  a kor számos más versével is megismerkedhetünk Mohai Tamás színművésznek köszönhetően.

A másik főszerep természetesen a zenéé, és nemcsak a Himnuszé: Erkel és kora, valamint a 20. század elejének gazdag zenei termése, Kodály és Dohnányi legnépszerűbb zenekari művei szólalnak meg. Erkel Hunyadi Lászlójának híres „La Grange-áriáját” a Kossuth-díjas Sümegi Eszter szólaltatja meg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén az est karmestere a szintén Kossuth-díjas Kovács János lesz. 

Ha az idő is kedvez, akkor a magyar nép zivataros századairól egy forró nyári estén emlékezhetünk meg. A költészet és a zene kéz a kézben jár. Egy versnek is van zenéje, arról pedig érintőlegesen sem lenne egyszerű röviden beszélni, hogy mennyi zenét inspirált valamilyen költemény. Az est témája országunk nemzeti éneke lesz, amelynek szövegét és dallamát minden magyar tudja, ha álmából ébresztik is fel.

1844 tavaszán tizenhárom pályamű érkezett a Kölcsey Ferenc Hymnusának megzenésítésére kiírt pályázatra. A zsűri június 15-én hirdette ki az eredményt, amelynek értelmében az „Itt az írás forgassátok, / Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázat beküldője, Erkel Ferenc került ki győztesen. A Himnusz igen hamar nemzeti imádságunkká vált anélkül, hogy hivatalossá tették volna – erre a lépésre tulajdonképpen csak 1989-ben került sor, amikor bekerült az alkotmányba.

Back To Top