TÁNCRA FEL! – ÚJRA JÖN A PLACC DANCE!

Jövő kedden folytatódik a Placcc Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a Placcc Dance fiatal magyar koreográfusok tánc előadásaival. A meghívott produkciók nem csupán passzív befogadásra, hanem bekapcsolódásra, részvételre ösztönöznek – a városi utcáin vagy akár egy közeli erdőben.

A múlt héten a VII. kerület utcái teltek meg táncosokkal, jövő csütörtökön és pénteken a Budafoki víztoronynál lesz a Tünet Együttes és Szabó Veronika Szirének című előadása, de még előtte  Miklósy Alex, Matisz Viktória és Toyabe Ayumi Mozgó tanka c. koreográfiáját is láthatjuk.

Ez az előadás  a japán haiku és tanka versek szigorú és kötött formájából inspirálódik, azt próbálja meg a tánc nyelvére lefordítani. A három előadó a haikukat és tankákat jellemző erős zeneiségre és a szimmetrikus forma ritmusára támaszkodva, a tánc elemeit és lehetőségei kihasználva igyekszik kibontani a versek tömörségét, a kevés szóba sűrített mély tartalmát.

A PLACCC Dance keretében mindezt a kutatást még egy aspektussal gazdagítják, amikor a koreográfiákat beleírják a választott köztér struktúrájába. A helyszín is izgalmassá teszi a dolgot, hiszen az érdeklődőket kedden fél hatkor a Nemzeti Múzeum lépcsőin, este nyolckor pedig az Egyetem téren várják.

 

 

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.06.13.

Back To Top