Hrabal klasszikusa a Mézesvölgyi Nyár színpadán

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Kerekes József színművész, fókuszban a Sörgyári Capriccio Veresegyházán!

A Mézesvölgyi Nyár idén már ötödik alkalommal várja a nézőket Veresegyházon. A Veres1Színház szabadtéri színházi fesztiválja augusztus végéig tart. Pénteken a A Sörgyári Capriccio-t állítják színpadra. A Sörgyári capriccio Bohumil Hrabal egyik leghíresebb regénye, a belőle készült Menzel-film pedig immár generációk szeretett mozija.

Nem véletlen, hogy világszerte, Magyarországon is, sok színi változat készült a műből, és sok színész szerepálma Mariska vagy Pepin bácsi A Veres 1 Színház új adaptációja (Bognár Róbert és Schlanger András munkája) követi a sikeres hagyományokat, de egyszersmind arra törekszik, hogy – alkalmazkodva a hely szelleméhez – megújítsa a darabot. Ennek jegyében nincsenek konvencionális díszletek, a mobil elemeket a színészek mozgatják, s alakítanak hentesboltot a városka főteréből vagy szállodai sörkertet a gondnoki lakásból. A jelmezek is leginkább jelzésszerűek, a színészek nyílt színen öltöznek, változtatják karakterüket.

A „legfőbb szereplő” Mariskát (és a gyermek Hrabalt) leszámítva minden színész több figurát alakít, Boda fodrász például igazgatósági tagként, bordélyvendégként, járókelőként, tűzoltóként és színészként is megjelenik. A szöveg nem szorítkozik az alapműre, felhasznál elemeket, motívumokat más Hrabal-kötetekből is (Őfelsége pincére voltam, A szép hentesné, Véres történetek és legendák stb.). Hangbejátszás mellett (a játszó személyek képzettségének megfelelő) élő zene adja vissza Hrabal világának sajátos hangulatát.

A beszélgetés már visszahallgatható ITT:

Back To Top