Hommage á Széchényi Ferenc Összművészeti Fesztivál a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége  Dubóczky Gergely karmester A Magyar Nemzeti Múzeum péntek-szombaton rendezi meg az Hommage à Széchényi Ferenc Összművészeti Fesztivált. Ezen belül szombaton a Nemzeti Múzeum Dísztermében lesz a Budapest Sound Collective koncertje.

Az eredetileg 2020. novemberére  meghirdetett ünnepi hangverseny a járvány miatt elmaradt, de elérkezett a várva-várt pillanat és szombat  este 7 órára szeretettel várjál a  közönséget a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának tiszteletére rendezett koncertre! November 25-én gróf Széchényi Ferenc a magyar nemzetnek ajándékozta tudományos gyűjteményét, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el az alapító, gróf Széchényi Ferenc tiszteletére azt az ünnepélyes koncertsorozatot, amelynek idei hangversenyén két mű hallható: Haydn: 80. szimfónia és Mozart: d-moll zongoraverseny K 466, a Budapest Sound Collective előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével. Az est szólistája a nemzetközileg is elismert, sikeres zongoraművész, Fejérvári Zoltán.

A Budapest Sound Collective 2013 óta működik projektzenekarként. Az együttes művészeti vezetője és karmestere Dubóczky Gergely, aki a kísérletező, új formákat kereső, avantgárd formációt saját ötleteinek megvalósítására hozta létre. Többszörös fellépői a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, a 2019-es Átlátszó Hang Fesztiválon pedig első magyar együttesként nagy sikerrel mutatták be Georg Friedrich Haas: in vain című művét a Müpában. A Nemzeti Múzeum alapításának évfordulóján ezen az estén kivételes programmal készül a zenekar, ugyanis gróf Széchenyi Ferenc korát idéző klasszikusok remekműveinek előadására várják a közönséget.

Kedvező hír, hogy a hangversenyt otthonaikban is megtekinthetik azok az érdeklődők, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen. Az online közvetítés ingyenesen elérhető a Magyar Nemzeti Múzeum csatornáján:  https://www.youtube.com/channel/UCVYUEvZCHav8JdUDMzRVjug

 

Back To Top