HIDAK KÖZEPÉN – “CINEMATIC ART POP”

 

Az Intermezzo mai vendége Alpár Balázs zeneszerző, akivel szerzői estjéről beszélget Bálint Edina. A koncert november utolsó napján a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban lesz.

 

“Hidak közepén” című szerzői estjén Alpár Balázs színes palettáról válogatva mutatja be műfaj-közi alkotásait, amelyek igyekeznek hidat képezni szembenállónak vélt, mégis sok közöset rejtő kulturális irányzatok között. Balázst épp úgy érdeklik műfajok kölcsönhatásai egy zeneműben, mint a magas- és mélykultúra közti, intézmények közti, vagy alkotók és befogadók közti párbeszéd, valamint hagyományos és innovatív technikák ötvözése.

A Fugato Orchestra 21 éve koncertezik műveivel, az Európai Filmakadémia tagjaként nagyszámú film- és médiazenei alkotás fűződik nevéhez, emellett koncerttermi darabokat is ír, amelyek egy kísérletező, művészi igényű – de egyben kommunikatív, integráló gondolkodásmód alapján egyesítik különböző – a jazz-től a világzenén át a mai elektronikus könnyűzenéig terjedő stílusok elemeit a kortárs komolyzenével.

2016-ban elkészült Crossing Over c. doktori disszertációjában Debussytől Mahleren, Bartókon, Bernsteinen át Nigel Kennedy-ig, Karl Jenkinsig és mai internetes jelenségekig vizsgálta zenei kultúrák találkozásait, átfogóan rendszerezte a műfajötvöző zeneszerzői technikákat.

A 2017-ben Németországban keménykötésben is megjelent, 250 oldalas könyv a tudatos műfajötvözések mögött álló zeneszerzői kommunikációs stratégiák és zenei megoldások közötti összefüggéseket vizsgálja.

E műfajötvöző technikákat a gyakorlatban is összefoglaló nagyzenekari művéből, a Hibrid Szimfóniából is elhangzik részlet a november 30-i koncerten.

A Hibrid szimfónia több tétele a Klasszik rádió hallgatóinak is ismerős motívumokat rejt!

A koncert helyszíne a Zugligetben található, különleges hangulatú Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, ahol a megnyitás után elsőként lépett fel a Fugato Orchestra 2017-ben.

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: csütörtök 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top