HÉTTORONY FESZTIVÁL HATÁRON INNEN ÉS TÚL

 

Idén is lesz Héttorony Fesztivál, november 6. és 21. között, a legjobb világ- és népzenei formációkkal és programokkal: 9 zengő ház, 70 művész, 7 kiállítás, 14 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket határon innen és túl.

 

Tíz éve halt meg Makovecz Imre, szellemi hagyatéka azonban továbbra is él. Az emléke előtt tisztelgő, évről évre megrendezett fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára irányítsák a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget, amelyekben bemutatkoznak a Kárpát-medence népi műveltségét művészetük kiindulópontjának tekintő kortárs alkotóműhelyek.

A Héttorony Fesztivál idei nyitókoncertje a szlovéniai Lendván lesz, ezt követően a többnemzetiségű Kakasd, a göcseji Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak és az erdélyi Kolozsvár következik. A fesztivál egy időre Dubajba, a Világkiállítás Magyar Pavilonjába is beköltözik. A pavilon épületét Makovecz egyik tanítványa, a Héttorony Fesztivál építészeti programjainak szerkesztője, Csernyus Lőrinc tervezte. A dubaji Magyar Pavilonban Lajkó Félix és a Szalonna Duett ad koncertet a Makovecz Emléknap alkalmából, míg a dubaji záróakkordot a Félix és a Volosi jegyzi.

November 20-án – Makovecz Imre születésnapján – megkoszorúzzák emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt, majd aznap este rendezik meg a fesztivál zárását ünneplő gálakoncertet a Nemzeti Táncszínházban. A gálakoncerten Héttorony – Koncertszínház címmel készül egyedi program Makovecz Imre tiszteletére két felvonásban, a Duna Művészegyüttes, Novák Péter és az Etnofon valamint a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában. Az este karmestere Makovecz Pál lesz.

Horváth Lászlót, a Héttorony Fesztivál igazgatóját arról is kérdezzük, mi kapcsolja össze azokat a művészeket, formációkat, akik részt vesznek a fesztiválon; a makoveczi életmű hogyan él tovább ennyi év távlatában és hogyan kapcsolódik a magyarság hagyományaihoz?

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top