HÁRFAFESZTIVÁL, ROST ANDREA MESTERKURZUS ÉS MATISSE KIÁLLÍTÁS A NYITÁNYBAN

 

A pénteki Reggeli Expresszben a 24. Gödöllői Hárfafesztiválról beszélgetünk Vigh Andrea hárfaművésszel, a fesztivál szervezőjével. Ezután Rost Andreát kérdezzük Pályastart Mestrekurzusáról, és az azt követő zárókoncertről, melyet a Zeneakadémián tekinthetnek meg az érdeklődők. Október 16-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban a Matisse kiállítás – erről kérdezzük Fehér Dávid kurátort.

 

KEZDŐDIK A 24. GÖDÖLLŐI HÁRFAFESZTIVÁL

Október 6-án, csütörtökön este Vigh Andrea szólóestjével kezdődik és október 9-én, vasárnap Alexander Boldachev hárfaestjével zárul a 24. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál a királyi kastély dísztermében. Változatos, sokszínű koncertekkel várja az MVM Koncertek a már 24. Nemzetközi Hárfafesztiválon, Gödöllőn, a Királyi Kastélyban a hárfa szerelmeseit. A hagyományosan októberben megrendezésre kerülő fesztiválon a hangszer művészeinek legkiválóbb hazai és nemzetközi képviselői lépnek fel. Idén is sor kerül két regisztrációhoz kötött ingyenesen látogatható családi programra, mely során fiatal hárfás tehetségek mutatkoznak be, és gyerekeknek szóló hárfabemutatóval is kedveskednek a fesztivál rendezői. A részletekről Vigh Andrea mesél a Reggeli Expresszben.

ZÁRÓKONCERTTEL ÉR VÉGET ROST ANDREA MESTERKURZUSA

Október 2-án zárul a Rost Andrea Művészeti Alapítvány szervezésében indult egyhetes PályaStart Mesterkurzusa, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben az Operaházzal, a Zeneakadémiával, és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények is csatlakoztak, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Coopera, vagy a Benczúr Kulturális Központ. A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A kurzus végén, október 2-án este 6 órakor a Zeneakadémia Solti- termében Mozart operájának koncertszerű verzióját két részben adják elő a növendékek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány szervezésében, a szerepeiket Rost Andrea operaénekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesítik. A Nyitány vendége Rost Andrea.

A GONDOLATOK SZÍNE – MATISSE KIÁLLÍTÁS A SZÉPMŰVÉSZETIBEN

Első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség Henri Matisse műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon a Szépművészeti Múzeum október 16-áig nyitva tartó tárlatán. A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig, az életmű olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy 30 festményen túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások (különös tekintettel a művészkönyvekre és borítótervekre), és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás külön szekcióban mutatja be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablak terveit. A tárlat katalógusában külföldi és hazai szerzők tanulmányai mellett Matisse saját írásaiból is közölnek válogatást, amelyeknek egy része első alkalommal jelenik meg magyar fordításban. A tárlat kurátorával, Fehér Dáviddal, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészével beszélget Szerémi Nóra.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.30.

Back To Top