HA ŐSZ, AKKOR MÁRTON-NAPI FESZTIVÁL

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban szerdán 9 óra után ismét Czigléczky Tibor, gasztronómiai szakember, rendezvényszervező, séf a vendég. A témánk a 2 hete elkezdett őszi időszakban fellelhető gyümölcsök és zöldségek után az őszi fesztiválok lesznek.

 

Az időszak legismertebb jeles napja a Márton-nap, amelyhez több népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása is kötődik.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja. Ilyenkor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítgették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát. A hiedelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is.

„A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni.

Műsor: Nyitány

Adás: szerda

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top