GUSTAV MAHLER A BÉCSI OPERA ÉLÉN

 

Hétfőn Klasszik Anekdoták Békéssy Lili Veronika zenetörténésszel. A műsor témája Gustav Mahler opera igazgatói karrierje. A dátum pedig, amihez kapcsolódik: I. Ferenc József kinevezi Mahlert a Hofoper élére 1897-ben.

 

Gustav Mahler cseh–osztrák zeneszerző, karmester. Rendkívüli tehetséggel rendelkezett, hiszen hatévesen már komponált, és tizenöt éves korában került a bécsi konzervatóriumba. Karmesteri és operaigazgatói karrierjét húszévesen kezdte, és dolgozott Ljubljanában, Kasselben, Prágában, Lipcsében, Budapesten, Hamburgban és a Bécsi Udvari Operában is.

Kinevezése után munkamániás zsarnokként viselkedett. Az első három évadban szezononként száz alkalommal vezényelt, működése alatt hatvanhárom különböző operát mutatott be, köztük első ízben német területen Smetana és Csajkovszkij néhány művét. De elutasította az uralkodó, Ferenc József kérését, hogy mutassák be budapesti riválisa, Zichy gróf operáját. „A gesztenyefától nem várhatjuk el, hogy narancsot teremjen” – mondta.

Tisztelte az alkotókat, számos opera csonkítását visszaállította, így előadásában Wagner Az istenek alkonya operája az akkor szokásosnál egy órával hosszabb lett. Hasonlóan játszotta a Ring többi, hosszú és nehéz darabját. Mindez konfliktusokhoz vezetett a még két évig dolgozó Richterrel. Richard és Cosima Wagner fiának, Siegfried Wagnernek gyenge vígoperáját (A naplopó – Der Bärentrager) is színpadra vitte, de alaposan meghúzva, amit a sértett mama indulatosan fogadott. Óriási sikert aratott a szerző, ifj. Johann Strauss jelenlétében bemutatott A denevér előadása. Richard Strauss obszcénnek tartott, és ezért többször elutasított második operáját (Tűzínség) is bemutatta, 1901-ben. A szólistákkal egyszerre gyűlölték és szerették egymást, mindebből gyakran kiváló előadások születtek.

Műsor: Nyitány

Kezdés: Hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top