GRILLEZÉS ÉS BARBECUE TÉLEN-NYÁRON

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban szerdán Czigléczky Tibor, gasztronómiai szakember segítségével a Grillezés és BBQ lesz terítéken télen-nyáron.

Akármilyen rohanó tempóban élünk is, a szabadban készített étel valószínűleg ősi emlékeket ébreszt bennünk azokról az időkről, amikor még sokkal közelebbi viszonyban voltunk a természettel. Aligha létezik finomabb, mint a rácson, nyárson és egyéb alkalmatosságokon sütött étel, amelyet biztos, hogy nem magányosan, hanem kellemes társaságban fogyasztunk el.

A barbecue-t gyakran keverik (vagy szinonimaként használják) a grillezéssel, azonban a két sütési mód nemhogy nem ugyanaz, hanem egymásnak épp az ellentétei. A barbecue fán, vagy faszénen, indirekt módon, a fa vagy faszén forró füstjén, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között, de optimálisan 110-120 fok körül), lassan történő sütést jelent (forró füstölés), ennek során gyakran akár 4-8 kg-os darabok kerülnek a füstre. A grillezés ezzel szemben parázson vagy faszénen, közvetlen és magasabb hőn, gyorsan történik, a hús szeletelve, darabolva kerül sütésre.

A barbecue során (mivel a hús egyébként a sütés alatt 25-30%-át is elvesztheti súlyának) a lassú metódus ellenére, ügyelve az állandó hőfok megtartására a hús nemhogy kiszárad, hanem egy sült kéreg alatt szaftosabb marad. A kihívást az jelenti, hogy a füstölés több órán keresztül zajlik (pl. sertés esetében: 6-8 óra, marha esetében pedig akár 15 is óra szükséges) és mindezen idő alatt folyamatosan tartani kell az állandó hőfokot.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.05.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top