GÖRÖG DRÁMA KORTÁRS SZEMSZÖGBŐL

 

Seb címmel Szophoklész Philoktétész című drámájának átdolgozását láthatta a közönség az Exit Generáció előadásában április 25-én az RS9-ben. Az EXIT – ahogyan az alapítók megfogalmazzák – a rádöbbenést, a ráeszmélést, a felébredést keresi: ma, amikor a valóság elől a digitális világba menekülünk, miközben a világ tele van feloldatlan konfliktusokkal, de még sincs valódi párbeszéd az emberek között. Előadásaikkal kiutat szeretnének mutatni – színházi eszközök segítségével.

A Seb című darab egyik szereplője Philoktétész, aki a görög monda szerint örökül kapta barátja, Héraklész íját és mérgezett nyílvesszőit. Amikor azonban a görög harcosok Trója felé hajóztak, Philoktétészt megmarta egy kígyó, s mivel a seb éktelenül bűzlött, társai a sebesültet Lémnosz szigetére kitették. Ott élt kilenc hosszú éven át magányosan, betegen. Amikor azonban Odüsszeusz tudomására jutott a jóslat, miszerint Trója kizárólag Héraklész isteni eredetű nyilával vehető be, cselhez folyamodott: Akhilleusz fiát, Neoptolemoszt használta fel, hogy a megsebzett Philoktétészt csatasorba állítsa.

Szophoklész drámáját Hárs Anna átiratában láthatjuk, amelyben egy fiatalember útkeresését követhetjük egy gyűlöletek mentén kettétört világban.

A darab rendezője Farkas Ádám, a díszlet Horányi Juli munkája, a szereplők Sípos György, Hevesi László, Ivanics Tamás és Dénes Viktor színész-rendező, akivel arról is beszélgettünk, hogy a görög drámában megjelenő, kígyómarta seb és a mai világ fizikai, érzelmi sebei között milyen párhuzamokat kereshetünk.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.16.

Back To Top