GORDIUSZ – DRÁMA A KARANTÉNFESZÜLTSÉGRŐL

 

Egressy Zoltán Gordiusz című darabjának ősbemutatója tavasszal, a Zichy Szín-Műhely játékával, Léner András rendezésében volt látható a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében.

 

„A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze ’annak gordiuszi megoldását’ mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk” – mondta a rendező.

„Karanténfeszültség; a férj súlyos katonai diktatúrában érzi magát, a feleség totális felhatalmazást kér a járvány idejére, a takarítónő családon belüli erőszak elől menekül a lakásba. Az érzékek pedig a papírformának megfelelően újra és újra legyőzik a makacsul feltámadó szabadságvágyat. A darab azt vizsgálja, milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra. Erősíti az összetartozást, vagy szétzilálja a szálakat? A helyszín egy egyszerű, hétköznapi lakásbelső, ahonnan a szereplők kétségbeesetten keresik a kiutat, miközben saját, kibogozhatatlan kapcsolati hálóikban próbálnak boldogulni” – nyilatkozta darabjáról Egressy Zoltán.

A művet Egressy Zoltán a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el, amelyet a beérkezett számtalan irodalmi alkotás mellett egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasószínházi keretek között mutattak be. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta a darabot, kibővítette és véglegesítette, így klasszikus színházi keretek között Fekete Linda, Gubík Ági és László G. Attila játékával lesz újra látható a vígjáték november 13-án a Hatszín Teátrumban.

László G. Attilával arról is beszélgettünk a Papagenoban, hogy az alapfeszültséget adó összezártság milyen rétegeket bont ki a darabban és a környezetünkben; melyek azok a szituációk, amelyek mindenkinek ismerősek lehetnek, csak nem beszélünk róla; és tabuk megjelennek-e az előadásban?

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top