GEORG FRIEDRICH HÄNDEL MŰVEI A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

A Klasszik Anekdoták rovatban mai is Békéssy Lilivel, Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével, zenetörténésszel beszélgetünk, a témánk ismét két évforduló: 1736. februárjában volt az Alexander’s Feast (Nagy Sándor ünnepe) – megzenésített óda bemutatója, 1724. februárjában pedig a Julius Caesar Egyiptomban dramma per musica premierjét tartották meg.

A két mű kapcsán a beszélgetés alanya Georg Friedrich Händel, német származású barokk zeneszerző, hangszeres előadó. Mivel élete nagy részét Angliában töltötte, az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Nagy hatással volt a bécsi klasszikusokra, Haydnra, Mozartra és Beethovenre.

Georg Friederich Händel (1685-1759) volt az első igazi popbálvány a zenetörténetben. Alkotásai, mint például a Hallelujah-kórus, a Sarabande vagy a II. György brit uralkodó koronázási himnuszaként íródott “Zadok, a főpap” című műve, amely napjainkban a Labdarúgó Bajnokok Ligája hivatalos himnuszává vált, világszerte megragadják a hallgatók figyelmét, zenei géniusza mellett azonban üzleti érzéke is remek volt. Ugyanannyira excentrikus személyiség volt, mint amennyire titokzatos.

Élettörténete érdekes anekdoták valóságos tárháza – minden esetre a történelemben ő volt az első zeneszerző, akinek életrajzát írásba foglalták. A dokumentumfilm drámai és vidám anekdotákkal szolgál Händel életéből, de közben bemutatja a kor történelmi személyiségeit is, amilyen például az itáliai csembalóvirtuóz, Domenico Scarlatti, a német zeneszerző, Johann Mattheson, az operaházak ünnepelt dívája, Francesca Cuzzoni, és a borzalmas fecsegő, John Taylor volt.

A Sándor ünnepe Nagy Sándorról és a zene hatalmáról szóló allegorikus mű, amely nélkülözi a drámai cselekményt; nem egyéb, mint lírikus és ünnepélyes számok sorozata. A népszerűséghez a zenén kívül nagyban hozzájárult John Dryden hírneve, akinek a költeményét dolgozta fel.

A Julius Caesar Egyiptomban Georg Friedrich Händel 1723–24-ben komponált háromfelvonásos operája. Olasz nyelvű szövegkönyvét Nicola Francesco Haym írta, bemutatója 1724-ben volt Londonban. Az operát Händel a londoni King’s Theatre számára komponálta 1723–1724-ben, a Royal Academy of Music megbízásából.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.14.

Back To Top