GÁLAKONCERT UTÁN INDUL ÚTJÁRA A CZIFFRA EMLÉKÉV RENDEZVÉNYSOROZAT

 

Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tisztelgett 2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

 

A beszélgetés podcastja itt meghallgatható:

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által megálmodott és már hatodik éve megrendezett Cziffra Fesztivál gálakoncertjét követően Budapestről indul útjára az Emlékév. Ahogy Cziffra is bejárta a világot, ezúttal hazánkkal együtt ünnepel a nagyvilág szinte összes, kulturális szempontból jelentős városa. Elsősorban Cziffra második otthona, Franciaország (Párizs és Senlis), de többek között New Yorkban, Londonban, Bécsben, Prágában, Stuttgartban és Nagyváradon is lesznek koncertek.

Az Emlékév száznál is több programja mögött nemcsak a Cziffra Fesztivál, hanem hazai és külföldi partnerek sokasága áll társszervezőként. A Müpától a Covent Gardenig számos intézmény részt vállalt abban a nemes feladatban, amit a Cziffra-örökség megidézése jelent. A Cziffra Fesztivál programjait idén is ingyenes mesterkurzusok előzik meg, amelyek most április 1-jén, 2-án és 3-án lesznek a Kroó György Zeneiskolában.

A Mesterakadémia tanárai Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Becht Erika Cziffra Fesztivál Életműdíjas zongoraművész és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, akit arról is kérdeztünk, egy-egy ilyen mesterkurzus előre felépített tematika mentén halad, vagy minden jelentkezővel egyéni módon foglalkozik a kurzus vezetője.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.02.26.

Back To Top