FUSS AZ ERDÉSZ SZEMÉVEL! – SPORTOS KIHÍVÁS A PILISBEN

 

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” címmel programsorozatot indított abból a célból, hogy a természetben sportolók olyan összefüggéseket és érdekességeket is megfigyeljenek, amelyekkel mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A téli kihívás a Pilisi Parkerdő kedvelt kirándulóhelyeit és nemrég átadott turisztikai fejlesztéseit is érinti. Erről kérdezi Bálint Edina az Impresszióban Kovács Ferencet, az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztály elnökét.

Az elmúlt időszakban a kirándulók, túrázók mellett egyre többen sportolnak – futnak, kerékpároznak – az erdőben. Azok, akik részt vesznek az egyes évszakok kihívásaiban, az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

A február végéig teljesíthető téli kihívás a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pomázt és Pilisszentkeresztet is összekötő, 1111. számú úton lévő Kiskovácsi buszmegállóból induló – és ide visszaérkező –, 10,5 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 400 méter. Az első szakasz a megkapó szépségű Holdvilág-árkot is érinti, ahol a Remete-barlang feletti, közel 10 méter magasból alázúduló vízesésben gyönyörködhetünk, s ha erősebben harap a tél, akkor a megfagyva is láthatjuk.

Az útvonal az idén tavasszal megújult, Szentendre határában fakadó, bővízű Lajos-forrás felé vezet tovább, ahol még egy rövid pihenőt is érdemes tartani, mert a következő nevezetes pont a szintén idén átadott Bölcső-hegyi kilátó. Innen már lefelé visz az út, amelyen mindenképpen érdemes megemlíteni a nemrég felújított Salabasina-forrást is.

Az útvonal leírásán túl a téli erdőről is találunk érdekes információkat a kihívás weboldalán.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.01.31.

Back To Top