FOTÓKIÁLLÍTÁS, SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL ÉS A TÁNC VILÁGNAPJA A PÉNTEKI NYITÁNYBAN

 

A pénteki Nyitányban interjút hallhatnak Oláh Gergely Máté fotográfussal, Örökölt terek című fotókiállításáról. A Múzsa rovat vendége Lippai Andrea táncművész, akivel a tánc világnapja alkalmából beszélget Szerémi Nóra. Az Opera Extrában Balczó Péter mesél a Szöktetés a szerájból című darabról, amelyet pénteken mutatnak be az Eiffel Műhelyházban. A Reggeli Tárlatban az elmúlt 40 éve legjobb magyar sajtófotóit bemutató kiállításra invitáljuk Önöket, a Capa Központba. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

A NYÜZSGŐ FŐVÁROS IGAZI ARCA – OLÁH GERGELY MÁTÉ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Pénteken nyílik és május 13-ig látogatható Oláh Gergely Máté Örökölt terek című fotókiállítása a Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly termében. A Reggeli Expressz vendége Oláh Gergely Máté, akit Szerémi Nóra egyebek mellett arról is kérdez, hogyan találja meg a nyüzsgő fővárosban azokat a pillanatokat, amelyeket érdemes megörökítenie. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2022 hivatalos programjának része.

Oláh Gergely Máté 2006 óta él Budapesten, azóta keresi a város igazi arcát. Azokat az orrunk előtt zajló, mégis rejtett pillanatokat, amit a városlakók a felmenőiktől örökölt terekben élnek meg, olyan helyzeteket eredményezve, amikről talán ők maguk sem tudnak. Az örökölt tér kész helyzet elé állítja a benne lakókat, innentől kezdve már csak az ő dolguk, hogyan élnek, mozognak, vagy hogyan bujkálnak benne nap mint nap. Két valóságréteg találkozásakor, ha jókor kattintunk, egy harmadik jön létre. Ezt fedi fel ez a kiállítás.

ÁPRILIS 29. – A TÁNC VILÁGNAPJA

A Múzsa rovat vendége Lippai Andrea táncművész, koreográfus, a FlamenCorazónArte Táncszínház alapítója. A beszélgetés apropója a tánc világnapja, amelyet éppen április 29-én ünnepelünk. Lippai Andreával a tánc jelentőségéről, történeti vonatkozásairól és a flamencóról is beszélget Szerémi Nóra.

A tánc világnapját a 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára helyezték. 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre, a “Balett Shakespeare-jeként” ismertté vált táncos-koreográfus. Noverre alkotta meg elsőként a mai értelemben vett színpadi táncjátékot, ő helyezte vissza a tánc oltárára a mimikát és a taglejtést e minden reflexek ősét s ezzel elindította azt a fejlődést, ami a modern táncművészet kialakulásához vezetett.

 

SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL – BESZÉLGETÉS BALCZÓ PÉTERREL

3D animációval kísért Szöktetés a szerájból-bemutatót tart az Opera Eiffel Műhelyháza Vecsei H. Miklós rendezésében és Varró Dániel új fordításában, a Kiégő Izzók videóanimációival kísérve április 29-én. A tavalyi online premiert követően először valós színházi közegben látható előadás főszerepeit Miklósa Erika, Balczó Péter, Palerdi András, Rácz Rita, Szerekován János és Wunderlich József alakítja, az Opera együtteseit Rajna Martin dirigálja. Az Opera Extra vendége Balczó Péter, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Balczó Péter sokat énekelte már a szerepet, először Szegeden, majd az Operaházban is, volt Pedrillo is, aztán lett Belmonte, a fiatal spanyol nemes.

KIÁLLÍTÁS AZ ELMÚLT 40 ÉV LEGJOBB MAGYAR SAJTÓFOTÓIBÓL

Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotóiból nyílt kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A május 29-ig látható tárlaton 123 fotográfustól tekinthetők meg képek, emellett külön tárlókban mutatják be az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket és a fotóriporteri munka kellékeit. A Reggeli tárlat vendége Bánkuti András, a kiállítás kurátora és rendezője.

Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.29.

Back To Top