FOTÓKIÁLLÍTÁS A V4 ORSZÁGOKRÓL, BRAHMS MŰVEI ÉS BALATONI TÖRTÉNETEK A NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban interjút hallhatnak Fáth Péterrel, a V4-országok természeti csodáit bemutató fotókiállításról. A Klasszik Anekdotákban Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével a hamburgi születésű Johannes Brahmsról beszélget Szerémi Nóra. A Könyvjelző rovatban pedig balatoni kalandokra hívjuk Önöket Bodó Iván íróval. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

KIÁLLÍTÁS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK TERMÉSZETI KINCSEIRŐL

Különleges fotókiállítás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáin június 12-ig. A visegrádi csoport 2021/2022-es magyar elnöksége alkalmából készült szabadtéri tárlat ízelítőt ad a V4-régió természeti szépségeiből. Négy ország természeti szépségeit, sokféleségét szinte lehetetlen küldetés néhány képen bemutatni, azonban a V4-országok elismert természetfotósai vállalták ezt a kihívást. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Természetfotósok Szövetségét kérte fel a projekt megvalósítására. A tárlatról Fáth Pétert, a kiállítás kurátorát, a „naturArt” Magyar Természetfotósok Szövetség Egyesület elnökét kérdezi Szerémi Nóra.

 

JOHANNES BRAHMS ÉS MŰVEI A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

A Klasszik Anekdotákban Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével a hamburgi születésű Johannes Brahmsról fogunk beszélgetni, aki 1833. május 7-én született, és 1897-ben halt meg, 64. életévében. Brahms zeneszerzői képességeit már kortársai is nagyra tartották, többek között egy érdekesség: az 1850-es évek első felében – ekkor volt az ifjú Brahms a 20-as évei elején – egy jelentős berlini zenei lapban Peter Cornelius zeneszerző megnevezte, hogy számára a zeneszerzésben három “B” létezik, Bach, Beethoven és Berlioz. Nem sokkal később ennek analógiájára Hans von Bülow karmester és zongorista – aki egyébként Liszt Ferenc veje volt – bejelentette, hogy az ő zenei krédója szintén három “B”, Bach, Beethoven és Brahms. Innentől kezdve leginkább ez a hármas maradt meg a „három B” kifejezés alatt.

BALATONI TÖRTÉNETEK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

A Könyvjelző rovat vendége Bodó Iván író, akivel két balatoni témájú könyvéről beszélgetünk. Bodó Iván afféle modern Matula bácsi. Ismeri a Balatont, a tópartot, a vízi és vízparti csodákat. Barátságokat köt a mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Könyvei mindenkinek szólnak, aki szereti a Balatont.

A Balatoni halmesék a „magyar tenger” élővilágáról, a víz alatti világ és a horgászat titkairól mesél, minden korosztálynak. A derűs horgászkalandok olvasása közben megismerkedhetünk a Balaton jellegzetes halfajaival, de ráérezhetünk a vízi élet(mód) felhőtlen szabadságára is. A Naplóm a halásztanyán című könyv olvasása során kedvet kaphat szülő és kisgyermek a barangoláshoz és a természet figyelmes szemléléséhez. A már olvasni tudó iskolások, a kamaszok, de a szülők és nagyszülők is mosolyogva lapozgathatják a kötetet, a még térden ülő apróságoknak olvasgatva belőle, csodálva a színes illusztrációkat.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.05.02.

Back To Top