FOLYTATÓDIK A KORTALAN KORTÁRS TÁRSULAT ELŐADÁSSOROZATA

A Kortalan Kortárs Társulat három színésznő ötletéből indult.  Előadássorozatukban kortárs magyar szövegeket visznek színpadra, regényrészleteket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek a deszkákra, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik a produkcióikban.

Az online térben, az e.színház keretein belül  a szerzők  is előtérbe kerülnek, és mindaz, ami a színésznőket, Fodor Annamáriát, Herczeg Adriennt és Bodor Gyöngyit inspirálja az ő műveikben.

Az összművészeti esszencia tehát most ‘negatívban’ mutatkozik meg, az ihletődés témája maga A KÖNYV! Ezekre a kortárs irodalmi alkotásokra inspirálódnak a meghívott írókkal való beszélgetés révén, és Oláh Andrea műsorvezető közreműködésével, határtalanul.

A legutóbbi részben Borbély Szilárd Kafka fia című könyvéről Forgách Andrással beszélgettek. Érdekes, szomorúan szépséges „gyűjtemény” lett, több színes történetben elmesélve. Felér egy irodalmi kurzussal, ahogyan Forgách mesél, tanít, rejtelmekbe avat. Titkokat árul el Borbély tragédiájáról, csodás tehetségéről, érthető fájdalmairól, és keresésekről Kafkába rejtve, érzékenyen, remek fejezetekbe foglalva. Kézirat egy asztalfiókból – húsz éven át érlelve. Kell ennél nagyobb feltárulkozás?

A Kafka fia egy befejezetlenül maradt Borbély Szilárd-regény. A szerző hagyatékából származó szöveg, mely kelet-európai apákról és fiúkról szól, korábban csak német kiadásban látott napvilágot.

A történetek egyik szálán a világhírű író apja, Hermann Kafka nyomába eredünk, egy másik szálon Franz életének „nappali” világa és az írás iránti szenvedély természete tárul fel, a háttérben az apa fenyegető árnyékával, míg egy harmadik narrátor – úgy is mint a könyv szerzője, vagy éppen mint „Kafka fia” – az írásban és Kafka rokon alakjában lel rá a kétségbeesés otthonosságára.

Elődök és utódok bonyolult viszonya nem csupán a két Kafka kapcsolatának fiktív és valóságos elemeket vegyítő ábrázolásában mutatkozik meg. Borbély Szilárd epizodikus töredékekből összeszőtt regénye a szerzőtől megszokott sűrített, kifinomult nyelven, erős vonásokkal idézi a kafkai szemléletmód végletes vonásait, az életmű emblematikus motívumait, de az irodalmi származástan és a személyes történet szerteágazó kérdéseit sem kerüli meg.

Vendégünk: Fodor Annamária színművész, rendező

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.06.21.

Back To Top