FÖLD NAPJA RENDEZVÉNYEK, KLASSZIKUS KEDVENCEK KONCERT ÉS A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA A REGGELI NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban beszélgetést hallhatnak a Kós Károly Művelődési Ház munkatársával a Föld Napja rendezvényről, a Klasszik Anekdotákban Dvořák E-dúr szerenádjáról beszélget Szerémi Nóra Békéssy Lilivel, és A magyar költészet napja alkalmából Lackfi János költő, író a Könyvjelző rovat vendége. Tartsanak velünk reggel 7-től!

 

Programok kicsiknek és nagyoknak a Föld Napja alkalmából a Kós Károly Művelődési Házban

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld Napja rendezvénysorozatot, húsz évvel azután, hogy 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Már ennek megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A Föld Napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A Reggeli Expressz vendége a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár közművelődési munkatársa. Felföldi Barnabást arról kérdezzük, hogy milyen programokkal várják az iskolás csoportokat és a családokat április 11-e és 14-e között Budakalászon.

 

Dvořák zenei világát is megidézi a Klasszikus Kedvencek koncert május 1-én

A Klasszik Anekdotákban ezúttal Antonín Dvořák E-dúr szerenád vonószenekarra, op. 22 című darabjáról beszélget Szerémi Nóra Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével. A műről azért is beszélgetünk, mert a Klasszikus kedvencek – Best of Monarchia című koncertjének ez lesz az egyik darabja május 1-én, a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében. A Klasszik Rádió 92.1 immár hetedik alkalommal hozza el legnépszerűbb klasszikusait a Müpa Hangversenytermének színpadára. Idén tehát az Osztrák–Magyar Monarchia legszebb műveit vonultatja fel az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté vezényletével.

A Vonósszerenád Antonín Dvorák talán legtöbbet játszott műve. Dvorák az első ösztöndíjas évében, 1875-ben írta meg a darabot, és ekkor érte meg első igazi megérdemelt sikereit. Dvorák ezt az öttételes művet csak vonószenekarra írta, a zenészek pedig nem négy, hanem ennél jóval több szólamban játszanak. Maga a szerenád pedig éjjeli zenét jelent, hangvétele -igazodva a napszakhoz – elég nyugodt.

Lackfi Jánossal beszélgetünk A magyar költészet napjáról

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, a Könyvjelző rovatban ezúttal Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító a Klasszik Rádió vendége. Lackfi Jánost Szerémi Nóra kérdezi arról, hogy számára mit jelent ez a nap, mit jelent költőnek lenni. Érintjük azt is, hogy vajon a költészet, a versek fontossága hol tart most, 2022-ben? A jeles nap mellett az is szóba kerül, hogy a mindig tevékeny Lackfi János min dolgozik most?

NYITÁNY – Szerémi Nóra
Adás: 2022.04.11.

Back To Top